iCloud je Apple onlajn platforma za čuvanje svih podataka koji su vama važni, od fotografija do dokumenata, kalendarskih i telefonskih unosa. iCloud uključuje nekoliko različitih opcija poput iCloud Drive-a koji čuva vaše fajlove, iCloud Photo Library za fotografije i video snimke, iTunes za čuvanje muzike i filmova, iCloud mail za sve vaše komunikacije  i Find my iPhone opciju koja vam može pomoći u slučaju da je vaš Apple mobilni uređaj izgubljen ili ukraden. Takođe, iCloud omogućava da sve važne informacije sa iPhone imate i na svom iPad, Mac, Apple TV pa čak i Apple Watch uređaju. Najbolje od svega, ako posedujete Apple ID – ujedno imate iCloud!

Evo kako najbolje možete iskoristiti vaš iCloud:

Instalacija

Pre svega, da biste koristili vaš iCloud  morate ga podesiti tako što ćete izabrati koje informacije iz vašeg telefona želite sinhronizovati i napraviti rezervnu kopiju (back up). Takođe, možete se odlučiti da kupite dodatni prostor za sve vaš iCloud podatke. Bilo da ste već postojeći korisnik iCloud-a na nekom Apple uređaju i da vas zanima kako da prenesete podatke, ili se tek upoznajete sa iCloud platformom evo nekoliko korisnih informacija koje vam mogu pomoći da iskoristite sav potencijal ove platforme.

Za kreiranje US Apple ID naloga iz Srbije pogledajte specijalnu epizodu koju smo vam pripremili: 

Kada prvi put podešavate vaš iOS uređaj ili Mac računar, softver će vas prilikom instalacije pitati da li želite da koristite iCloud. Jednostavno prihvatite uslove korišćenja i moći ćete da registrujete vaš iCloud nalog. Imajte na umu da ovaj nalog će biti odvojen od vašeg standardizovanog Apple naloga koji koristite da se prijavite na iOS uređaje. Ako pak želite da aktivirate vaš iCloud na bilo kojem Apple uređaju koji koristite, jednostavno kliknite Settings Menu zatim iCloud. Pop up prozorčić će vam tražiti Log in podatke u kojem upišete mejl adresu i šifru koju ste originalno  koristili za kreiranje iCloud-a. Ukoliko se niste registrovali, to možete uraditi u ovom koraku. Iz ovog menija možete naknadno i aktivirati druge pogodnosti iCloud o kojima će nešto više biti reči dalje u tekstu.

iCloud Drive

Najočiglednija funkcija iClouda je kreiranje rezervnih kopija vaših fajlova. Bilo koji dokument koji čuvate na uređaju može biti pohranjen na iCloudu čime ćete osigurati njegovu bezbednost čak iako izgubite i polomite vaš uređaj. Takođe, jako korisno je što prilikom rada na nekom dokumentu vaš iCloud će automatski sinhronizovati poslednju verziju što znači da možete nastaviti tamo gde ste stali. Takođe, možete sinhronizovati kalendare, beleške, poruke, Safari bukmarkove. Dobra vest za sve one koji se uvek pitaju koja im je šifra od fejsbuka, imejla i slično!

iCloud Photo Library

Ova funkcija iCloud platforme sadrži sve vaše fotografije i video snimke sinhronizovane između različitih Apple uređaja. Kreirajte album na vašem iPhone-u i biće automatski sinhronizovan na vaš Mac računar i obrnuto. Takođe, ova funkcija vam omogućava da oslobodite enormne količine memorije sa vašeg iPhone ili iPad uređaja tako što vam omogućava da pregledate  fotografije iako ih fizički ne čuvate na uređaj – stoga možete da zaboravite one dosadne notifikacije o nedostatku memorije na telefonu!

Opcija iCloud Photo Sharing vam dozvoljava da podelite određene fotografije, albume i video snimke sa kim god želite. Ako kliknete opciju Shared Albums vaši prijatelji i porodica mogu da dodaju sopstvene fotografije ili da komentarišu već postojeće što ovu opciju čini prilično korisnom kada želite da podelite vaše fotografije sa letovanja (ili neke druge prilike).

Family Sharing

Pored deljenja trenutaka sa voljenima, ova opcija vam dozvoljava da delite aplikacije (da, čak i one koje ste kupili vaši najbliži mogu besplatno instalirati na svojim uređajima) muziku i druge informacije sa članovima porodice – do 5 članova. Možete podesiti Family Sharing direktno sa vašeg iPhone-a ili iPad-a. Samo uđite u Settings i kliknite iCloud. zatim Family Sharing i Get Started. Kada dodate vaše članove porodice bićete Admin grupe, a sve što vam je potrebno je njihova Apple login informacija.

Find My iPhone

Ova opcija vam omogućava da pronađete vaš Apple uređaj. Ne samo da možete aktivirati alarm sa porukom uređaju koji ne možete da pronađete, već u slučaju da je zaista nepovratno izgubljen možete bezbedno obrisati sve podatke sa njega. Najbolje od svega što sa aktivacijom ove opcije potencijalni kradljivci neće moći da ugase vaš uređaj bey iCloud šifre. Apple toplo preporučuje aktivaciju ove opcije za “ne daj bože!”

iCloud Keychain

iCloud Keychain vraća smisao u vaš život po pitanju organizovanja i čuvanja vaših šifri. Ako sačuvate šifru na vašem Mac računaru ili na nekom drugom uređaju, šifra će automatski biti sinhronizovana na svim uređajima. Takođe, uz pomoć Keychain opcije vam se omogućava i čuvanje osetljivih informacija poput koda kreditnih kartica. Ako želite da kreirate jaku šifru iCloud Keychain može to uraditi umesto vas!

iTunes

iTunes na iCloudu vam omogućava da pristupite, strimujete i ponovo preuzmete sadržaj koji ste kupili na iTunes-u. Ovo uključuje sadržaj sa App store, iTunes i slično. Ako imate Apple TV možete takođe preko iTunes-a pristupiti svim kupljenim filmovima uz pomoć jednog klika.

Rezervna kopija na iCloudu

Ako podesite vaš iOS uređaj da se automatski ažurira i pravi rezervne kopije svakog dana, ovo će sačuvati svaki važni deo na iCloudu. Za povratak tih informaciju na novi uređaj jednostavno uključite vaš uređaj i konektujte se na WiFi. Ako iz nekog razloga želite da vratite prethodnu veriju vašeg uređaja, priključite uređaj na računar i otvorite iTunes. U gornjem uglu odaberite vaš uređaj i u sledećem koraku će vam biti prikazana opcija za povratak starije verzije vašeg iPhonea ili iPada ukoliko imate rezervnu kopiju.

 

Photo: Apple Newsroom