WWDC 2018

Godišnja Svetska Apple konferencija developera – #WWDC18 predstavlja jedan od ključnih događaja za Apple kompaniju. Iako se prethodnih godina Apple Inc. više fokusirao na hardverske novosti, ovogodišnja konferencija je donela dosta softverskih inovacija, dugo očekivanu stabilizaciju MacOS i iOS operativnih sistema, i vernog naslednika filozofije koju je još 2009 doneo sa sobom Mac OS X Snow Leopard!

Ako niste bili u prilici da ispratite WWDC18 konferenciju uživo,  evo o čemu je bilo reči:

App Store  

App Store je proslavio 10 godina, održavši svoje mesto kao svetsko najveće tržište sa pet miliona posetilaca nedeljno i ostavivši konkurentske proizvode poput Android stora daleko iza sebe. Prema rečima CEO Apple Tim Cook-a, programeri su do sada zaradili preko 100 milijardi dolara zahvaljujući App Store-u! Kako bi svim korisnicima i budućim programerima približili i olakšali život Apple Inc je započeo „Everyone can code“ program, u okviru koga su svetlo dana videli brojni programi za trening novih programera, svih uzrasta, polova i korena.

iOS 12 

iOS je najnapredniji mobilni operativni sistem na svetu. Kao i do sada, na godišnjoj konferenciji Apple je predstavio iOS12 i pomerio svet mobilnih uređaja za još jedan korak. Update na iOS12 će kao i do sada biti besplatan. Novi iOS12 podržava uređaje koji su stari i do šest godina. Svi korisnici koji su imali iOS11 će moći da koriste i iOS12. Update iOS sistema je značajan jer donosi bolje korisničko iskustvo (što dosadašnji rezultati i pokazuju) – 80% korisnika nakon updejta se u roku od nedelju dana prebaci na novi update.

Fokus iOS12 je svakako performans i trajanje baterije, sa posebnim akcentom na starije uređaje čiji performans je obično loš sa svakim novim apdejtom sistema. Pokretanje aplikacija i tastatura su poboljšane za 40%. Zamrzla vam se kamera na iPhone-u kada ste pokusali da otkljucate telefon i ugrabite da uslikate nešto? – Sa iOS12 možete zaboraviti na to jer slide kamera radi 70% brže. Sa novim update-om neki delovi sistema rade i do 2x brže nego pre!

ArKIT2

Novi ARKit dolazi sa a većom preciznošću nego ikada do sada! Animacije su stabilnije a praćenje prostora kvalitetnije, tako da programeri mogu da se posvete onome što zaista vole – pravljenju novih kreativnih svetova, a ne rešavanju bagova.  Apple je ovoga puta sarađivao sa dve vodeće svetske firme iz domena 3D animacije, svima dobro znanim Pixar studiom i Adobe-om u kreiranju nove platforme koju će moći koristiti svi uređaji. Ovaj novi format trodimenzionalne scene dozvoljava vam da celu scenografiju ili virtuelni objekat pošaljete porukom prijateljima, koji mogu u svom prostoru videti tu animaciju. Dodatno, novi format podržava i web okruženje kao i iOS aplikacije, tako da ćemo vrlo brzo početi viđati nove trodimenzionalne svetove svuda! Adobe, kao gigant industrije je najavio potpunu podršku u svim svojik Creative Cloud aplikacijama poput Photoshop-a i After Effectsa.

Veoma je značajno što su baš ove dve firme radile sa Apple na razradi novog standarda, jernjihova podrška garantuje brzo pojavljivanje i kvalitetan rad. Uskoro ćete moći prijateljima poslati fajl ili sajt na koji kni pritiskom na dugme otvaraju potpuno novi svet, igricu, reklamu, panoramski video ili virtuelni objekat poput fotelje koja vam se dopala u šopingu, a koju sada mogu videti direktno na sred svoje sobe!

Dodatno, Apple je kreirao novu „Measure“ aplikaciju preko koje možete uživo meriti kamerom objekte kao što biste to učinili običnim zidarskim metrom. Novi ARKit dolazi sa neverovatnim poboljašnjima performansi i tehnologije prepoznavanja lica. Novitet je da od sada možete podeliti AR scenu sa prijateljima, i svi možete zajedno učestvovati u igri. Kako bi prikazali ovu novinu u akciji, Apple je sarađivao sa firmom Lego na razvoju nove serije Lego setova za najmlađe. U priloženom videu možete videti kako dvoje ljudi zajedno stvaraju svoj virtuelni svet od lego kockica na bini, zatim zajedničkim snagama spašavaju imaginarne likove iz požara. Ovo je zabava „od 9 do 99“ u pravom smislu te fraze.

Photos 

Photos je dobio novi update – Search koji je koristan jer sada može prepoznati kontekstualne podatke kao npr. „fotografije mog ljubimca“, „fotografije Novog Sada“ i slično. Od sada uz novi search, u Photos možete filtrirati slike na osnovu usko specifičnih kriterijuma – određene geolokacije, kao na primer muzej, prodavnica, park ili događaje poput izložbi, koncerata i sličnog. Dodali su i segment „On this day“ kao i veštačku inteligenciju koja predlaže filtere koji se mogu direktno ubaciti u fotografije.

Siri 

Siri je najbolji virtuelni asistent na svetu. Siri može da radi i sa aplikacijama drugih kompanija poput raznih Messenger platformi, aplikacija povezanih s pametnim kućama, čak i igricama ili taksi aplikacijama. Siri sada može da radi sa svim aplikacijama koje to zatraže, tako što programerima dopušta nov nivo kontrole. Zamolite Siri lepo z a pomoć i jednostavno poručite namirnice, pozovite taksi, ili pustite omiljenu muzičku plejlistu, jednom komandom glasom. Siri sada može da vam daje predloge koji će vas podsetiti da kupite kafu kada prolazite pored kafeterije. Kada ste u bioskopu predložiće da ugasite zvuk ili vas podsetiti da na vreme čestitate Baki rođendan.

Nova aplikacija Shortcuts veoma podseća na Automator koji nam je poznat sa MacOS, i dozvoljava vam da napravite specifične individualne komande koje ćete koristiti samo vi. Na primer možete automatski podesiti adresu hotela i čim sletite pitati Siri da vam prikaze sve podatke poput GPS adrese, fotografije hotela i slično. Ili recite Siri „Idem kući s posla“, i ukoliko ste tako podesili u Shortcuts aplikaciji, Siri će vam rado pustiti omiljeni podcast ili muzičku plejlistu za kraj radnog dana, poslati poruku vašoj ženi, i poručiti taksi vozilo.

Distrakcije 

Apple se bori protiv zavisnosti od socijalnih mreža koje su postale realnost naših života. Stoga su dodali dodatni set feature-a koji omogućavaju korisnicima da bolje razumeju gde i koliko vremena dnevno troše svoje vreme. Notifikacije vas više uveče neće neprestano uznemiravati, a ujutro se nećete probuditi sa 40 novih nepročitanih poruka već sa informacijama o vremenu i blagim „Good Morning“ pozdravom.  Od sada možete postaviti dnevni limit za određene aplikacije ili tipove aplikacija, koji će vas upozoriti ukoliko predugo koristite telefon i pomoći vam u blagovremenom odvikavanju. Ovo će biti automatski sinhronizovano na svim vašim uređajima i videćete ukupan broj sati u bilo kom trenutku. Roditelji sada mogu kontrolisati ovaj feature sa daljine, i označiti age appropriate sadržaj. Ovo može pomoći roditeljima da zajedno sa svojom decom kreiraju odgovorne navike, i budu nagrađena povećanim dozvolama kada god to zasluže.

Sistem notifikacija je prošao kroz znatna poboljšanja. Serijske notifikacije poput Messenger aplikacija ili Instagram lajkova će od sada biti izdeljene u grupe tako da vam ne zauzimaju ceo ekran, a već sa lockscreen-a ćete moći privremeno ili trajno utišati određenu vrstu informacija.

iMessage:Animoji i Memoji  

Novi poboljšani iMessage sa novim setom Animoji-a – tigrom, koalom, tiranosaurusom i duhom. Memoji kao novi feature koji vam dozvoljava da pretvorite sebe u Animoji.  Facetime sada ima opciju grupnog poziva koji može brojati tridesetak korisnika. Sada možete imati grupnu konferenciju pravo sa Facetime-a

Apple Watch  

Apple Watch je prezentovan kao najbolji pametni sat na svetu,  sa rastom prodaje od 60% na godišnjem nivou. Apple je predstavio kako Apple Watch može spasiti živote, pratiti otkucaje srca i dozvoliti opciju poziva hitne pomoći uz pomoć Siri.  WatchOS 5 stiže sa novitetima WWDC18. Sa fokusom na to da korisnici budu što aktivniji i povezaniji. Stručnjaci su analizirali preko 600TB podataka i složili se da je Apple Watch izuzetno precizan u svojim merenjima. Us WatchOS 5 sada postoji režim rada za vežbanjejoge i planinarenje. Za sve one koji trče, što je po statistikama najčešća namena korišćenja Apple Watch, sada postoje posebna merenja koje i profesionalci prate a koji vam mogu koristiti pri treningu. Apple Watch sada zahvaljujuci pametnoj tehnologiji može prepoznati ako ste na primer zaboravili da uključite aplikaciju a počeli ste da se razgibavate za trčanje – Apple Watch će se sam izmeriti sve metrike i možete retroaktivno kasnije upisati podatke u vašoj fitnes aplikaciji. Između Apple Watch uređaja sada postoji i voki-toki opcija što je izuzetno korisna opcija jer ne koristi internet, te je možete koristiti bilo kada – dok vozite bicikl ili kajak u grupi, planinarite sa većim razmacima od civilizacije ili se vozite u različitim kolima u predelima gde je signal veoma slab.

Apple TV

Apple TV  ima novi OS. Prošle jeseni Apple je objavio potpunu podršku za 4K filmove ultra visoke rezolucije kao i HDR režim kontrasta slike na najboljem set-top boxu – Apple TV. iTunes trenutno ima najveću kolekciju 4K i HDR filmova na svetu, i ovim povodom su besplatno uradili upgrade svih filmova koje ste do sada kupili, na 4K. Dodatno, Apple TV podrzava servise poput HBO GO, Netflix pa čak i aplikacije kablovskih operatera. Zvuk sada podržava neverovatnu novu tehnologiju Dolby Atmos. Za razliku običnih televizora i plejera, koji zbuk dele na levi i desni kanal, Atmos je sposoban da sam razume 3D prostor i akustičnost vaše prostorije i da se prilagodi. Zahvaljujuči ovome, Atmos je u stanju da se prilagodi do te mere da gledaoc čuje svaki zvučni detalj u 3D prostoru, kao da je u bioskopu, tehnologija koja do sada nije viđena.

MacOS  

Pre mnogo godina, Mac je bio prvi personalni kompjuter koji je učinio moćnu tehnologiju jednostavnom za korišćenje i svima dostupnom, stavljajući kupca na prvo mesto. Danas je situacija identična – nova verzija MacOS-a je inspirisana profesionalcima i naprednom tehnologijom – ali na jednostavan način!

Na ovogodišnjoj WWDC18 konferenciji novi MacOS 10.14 Mojave je predstavljen. Na vizuelnom planu, novi MacOS dolazi sa potpunom podrškom za „Dark mode“ koji dovodi do toga da Vam se oči manje zamaraju, i da je fokus na samoj radnji tako što se smanjuju distrakcije. Ceo MacOS UI je sada dostupan u „Dark Mode“ ali je naravno ostavljena i Light opcija za korisnike kojima se ova verzija više dopada. Zaboravite na desktop wallpapere koji se automatski menjaju, sada se vaša pozadina prilagođava dobu dana i trenutnom osvetljenju tako da ostvaruje manji zamoj očiju.

Novi MacOS je prilagođen fotografe više nego ikada do sada! Rad sa fotografijama ima novi workflow i finder može da razume detaljne metapodatke o fotografiji poput geolokacije, detalje o osvetljenju, objektivu a ima kontekstualno pametne skraćenice poput dugmeta za kreiranje PDF-a za štampu ili slanje, kao i markiranje koje se sada može obaviti odmah u quickview-u. U quicklook-u sada možete izrezati fotografiju, editovati i čak trimovati video fajlove kao na telefonu.

News aplikacija sa iOS uređaja je od sada dostupna i na Mac računarima.Apple u News feed-u prikazuje probrani sadržaj od proverenih izvora koji će blokirati lažne vesti. Još neki noviteti su Voice memo, Stocks i Home za Mac OS.

Strpimo se zajedno do septembra, pa da isprobamo 🙂

Nadja Breton

Ostavite odgovor