WWDC 2019: Recenzija

Apple WWDC iliti Worldwide Developers Conference 2019. je održana u ponedeljak 3. juna 2019. godine. Ovo je ujedno jedan od dva najbitnijih događaja za kompaniju Apple, na kojem se svake godine susrećemo sa novitetima iz Apple kompanije.

Macola kao zvanični servis i ovlašćeni prodavac Apple proizvoda, je ovaj ovaj event dočekala nestrpljivo kao i svake godine sa prenosom uživo. Ako pak niste uspeli da izdvojite par sati da pogledate keynote konferenciju u celosti, u nastavku teksta vam predstavljamo po nama najzanimljivije momente i sveobuhvatnu recenciju WWDC 2019 eventa.

tvOS

Recenziju ćemo započeti sa kraćim vestima. Iako tvOS još uvek nije zaživeo u potpunosti na našim prostorima (iako ta brojka svakim danom raste sa porastom broja gledanosti streaming servisa i promenom načina gledanja) na ovogodišnjem WWDC 2019 eventu Apple je predstavio update za tvOS – naime sada možete pogledati i preview omiljenih serija i filmova u full screen mode-u (umesto dosadašnjih thumbnail fotografija) i koristiti potpuno redizajnirani homescreen. Sve gejmere će oduševiti da se spremaju veliki planovi za Apple Arcade koji će izaći ove jeseni – sa podrškom za XBOX i Playstation DualShock.

Novitet je da kao što i prilikom korišćenja Netflix account-a možete imati više usera i time bolje upravljati vašim nalogom, sada i tvOS podržava više korisnika u okviru jednog korisničkog naloga, kao i personalizovane preporuke za nove sadržaje. Jako je jednostavno i prebaciti se na drugi nalog uz pomoć novog Control centra. tvOS sada podržava i Apple Music (Lyrics će ići sinhronizovano sa pesmama).

Apple Watch

Kada je reč o Apple Watch-u, predstavljen je novi koncept tzv. „taptic chimes“ odnosno – ako je zvuk na vašem satu upaljen čućete zvuk, a ako je na vibraciji osetićete blagu vibraciju po satu. Stigle su i nove aplikacije kao sto su glasovne poruke, digitron, audio knjige i mogućnost kreiranja novih aplikacija koje mogu postojati odvojeno od drugih Apple aplikacija.

Velika novost je i Apple Store na vašem satu, tako da možete individualno instalirati sve aplikacije koje želite. Watch0S 6 takođe predstavlja i Activity trendove koji vam mogu pokazati koliko ste na tromesečnom ili godišnjem nivou fizički aktivni.

iOS 13

iOS 13 ima mnoštvo noviteta i sigurni smo da nekoliko pasusa ne može pokriti sve novosti, stoga ćemo se fokusirati samo na najvažnije, a već u nekom sledećem blog postu ćemo se opširnije pozabaviti iPhone svetom i iOS13.

Naime, Facetime otključavanje telefona je sada 30% brže i preciznije nego pre. Na App Store-u prilikom download-a vaših omiljenih aplikacija videćete da je Apple unapredio svoj sistem kompresije – te aplikacije zauzimaju 60% manje memorije nego pre (što u praksi znači više mesta za sve fotografije i klipove sa mora, i instalacija vaših omiljenih igrica!).

Velika novost je i Dark Mode na vašem iOS uređaju. Sve korisnike koji koriste Dark Mode na svojim Mac računarima će ova vest sigurno obradovati. Safari sada ima mogućnost da promeni veličinu teksta na vašem ekranu, i to može učiniti individualno za određene sajtove. Kada pravimo nove naloge, pored opcije Sign in with Facebook/Google sada ćete imati mogućnost i da ulogujete uz pomoć Apple naloga.

Memoji Stickers su stigli na velika vrata! Sticker pack za svaki od vaših memojija koje možete odmah pronaći na tastaturi i koristiti dalje na socijalnim mrežama. Jednostavan ali značajan napredak je što prvi put imamo mogućnost bez trećerazrednih aplikacija rotiramo video direktno iz Photos aplikacije

AirPods

Noviteti na WWDC konfereciji nisu zanemarili i čuvene Apple AirPods. Naime sada će vas Siri obavestiti o poruci odmah po primanju iste, i možda najznačajniji novitet je Audio sharing opcija koja vam dozvoljava da podelite audio sa ljudima u vašoj blizini bez pozajmljivanja slušalica ili korišćenja zastarelih tehnologija.

iPad OS

Tokom predstavljanja noviteta u iOS13 sve vreme smo iščekivali da čujemo koji noviteti su primenjivi i na naše iPad uređaje, stoga nas je prijatno iznenadilo kada je Apple objavio da će iPad uređaji dobiti svoj softver i neće se više prilagođavati iOS sistemu. Što u praksi znači da će iPad sada imati dosta novih mogućnosti i da više nema ograničenja mobilnog uređaja, već zaista postaje ekvivalent manjem laptopu koji je uvek sa vama. Sa novim sistemom stiže i podrška za USB, SD i direktni upload sa kamere.

Mac Pro

Kao što to obično biva, najbolje ostavljamo za kraj. Vest koja nas je najviše iznenadila i koju smo iščekivali je potpuno novi Mac Pro sa Intel Zion procesorom od 28 jezgara sa 1.5 terabajta memorije u samom sistemu. Sa novim Macom možete zaboraviti na dodatne SSD diskove ali ako vam je potrebno, ovaj model sa sobom ima i 8 PCI slotova koji omogućavaju dalju nadogradnju vašeg uređaja. Uz Mac Pro dolaze i 2 Thunderbolt 3 ulaza, 2 USB-A ulaza i jedan klasični ulaz za slušalice od 3,5mm koji se zgodno nalaze na vrhu kućišta.

Pro Display XDR je displej od 32 inča sa HDR slikom od 6000piksela 10bit i polarizovanim sočivima za bolje uglove, kao i posebnim LED plavim svetlom za true tone i vibrantnije boje. Svako ko se profesionalno bavi fotografijom i videom će želeti ovaj ekran, a biće dostupan od jeseni.

Nadja Breton

Ostavite odgovor