WWDC18 iz drugačijeg ugla

Podeli

U nekom od prošlih najava smo se bavili najznačajnijim momentima sa ovogodišnje WWDC konferencije  u San Hozeu. Ovog puta se pak bavimo temom koja je krajnje interesantna za sve koji se bave web development-om, kreiranjem raznih aplikacija i igrica, ili jednostavno tech zaljubljenicima.

Pored WWDC konferencije u kojoj smo imali prilike da čujemo novitete koje je kompanija spremila za nas, Apple je priredio u McEnergy Convention centru event od nedelju u kojem je oko 5000 developera imalo prilike da se konsultuje sa Apple developerima, učestvuje u raznim predavanjima i vezbama. Među učesnicima je bilo oko 350 dobitnika Apple WWDC stipendije koja je uključivala besplatnu WWDC kartu, smeštaj na nedelju dana i godišnju članarinu za Apple Developer program.

Svake godine, studenti od 13 godina pa nadalje u akreditovanim školama i STEM organizacijama se mogu prijaviti da budu stipendisti WWDC programa.  Ove godine, Apple tim se bavio kreiranjem kratkih interaktivnih scena u Swift igralištu, a pobednici su izabrani na osnovu pokazanih tehničkih veština, kreativnosti i pratećih pisanih objašnjenja.

U prilogu pogledajte pobednički projekat:

Ovogodišnji stipendisti dolaze iz svih krajeva sveta: od Australije, Bugarske, Kine, Nemačke, Grčke, sve do Indije, Italije, Malazije, Poljske, Španije, Švedske, Brazila i Kanade. Po dolasku, mnogi developeri su se uputili u istraživanje San Hozea, a u nastavku vam prikazujemo samo neke od zanimljivosti koje su studenti/stipendisti imali prilike da vide:

Stipendisti i developeri u okviru konferencije su imali prilike da posete Apple Visitor centar u Kupertinu, sa pogledom na Apple-ovu glavnu kruznu gradjevinu i pejzazem koji je okruzuje. Nakon toga su posetili čuveni Steve Jobs Theater, koji je prema rečima stipendista i developera jedna od najlepših zgrada ikada.

Tokom posete i orijentacije, stipendisti su imali prilike da čuju kako najbolje mogu iskoristiti posetu WWDC konferenciji. Takođe, Apple tim koji je bio zadužen za organizaciju ovog programa tokom predavanja posebno izrazio važnost inkluzije, dostupnosti, raznolikosti, okruženja i onlajn bezbednosti koju Apple Inc. pruža svojim korisnicima. Nakon predavanja šefa okruženja Lise Džezkson, i softver inženjera Tim Isted-a, stipendisti su se upoznali sa CEO Tim Cook-om, koji je čestitao svim pobednicima na ostvarenim rezultatima.

Nakon toga, stipendisti su se pripremili za WWDC program u kojem su između ostalog mogli da porazgovaraju sa Apple inženjerima jedan na jedan ili u okviru konferencije postaviti pitanja o softverskom inženjeringu – što se pokazalo kao kvalitetno iskustvo koje im može pomoći u daljem razvoju.
Nakon WWDC konferencije, stipendisti su imali priliku da preuzmu beta softver koji je prezentovan na konferenciji. Takođe, mogli su se upoznati sa najnovijim inovacijama u iOS12, macOS Mojave, watchOS 5 i tvOS 2

Stipendisti su odgledali i Apple Design Awards imajući priliku da se upoznaju bolje sa dizajnom aplikacija i igrica u protekloj godini.

U Apple centru, laboratorije su bile otvorene za stipendiste koji su se jedan na jedan mogli posavetovati sa svim problemima u interfejs dizajnu, dostupnosti, dizajnu aplikacija, marketingu, analitici i distribuciji

Ako vam se dosadašnji Apple WWDC program stipendija učinio zanimljivim, i ako vas generalno zanima da naučite nešto više o SWIFT-u, Augmented Reality i Apple IT ne morate ići čak do San Hozea u Kaliforniji. Kod nas postoji Crossover trening centar  kao prvi i najstariji Apple trening centar u ovom delu Evrope i zvanično autorizovan od kompanije Apple.  Neka od najčešćih pitanja možete postaviti svakog petka kada su (Otvorena vrata) za sve zainteresovane.

Podeli
Nadja Breton

Ostavite odgovor