Prošle nedelje na Apple WWDC konferenciji  je bilo reči o najnovijim tehnologijama i proizvodima kompanije Apple. Kao zvezda večeri, predstavljen je  iOS 11  za iPad koji transformiše Apple tablet (nešto veći od velikog iPhone-a) u potpuno funkcionalan desktop računar sa ekranom na dodir.

Zahvaljujući ovom softverskom ažuriranju Apple Inc. je pokazao potpunu posvećenost i dalje razvijanje iPad tehnologije, kao i činjenicu da model desktop računara sa ekranom na dodir ne mora nužno imati OS ili Windows operativni sistem.

Za korisnike koji primarno koriste iPad ovo iskustvo je u prethodnim verzijama bilo pomalo frustrirajuće, jer iako je iPad funkcionalan  kao Mac, borba sa operativnim sistemom koji je dizajniran za jednostavnost je bila neminovna. Do sada, Apple iPad se pokazao kao odličan uređaj za korišćenje jedne aplikacije, ali kada je reč o simultanom radu na višestrukim aplikacijama čak i sa najvećim ekranom od 13 inča i opcijom Split View, korišćenje je bilo otežavajuće.

Međutim, zahvaljujući novoj verziji iOS 11 simultano korišćenje aplikacija je moguće i jako jednostavno!

Sa novim iOS11 više nema potrebe za korišćenjem jedne po jedne aplikacije, već se funkcioniše kao bilo koji digitalni računar. iOS11 pretvara vaš iPad u multitasking računar, i uz pomoć novih dodataka iPad se na tržištu plasira kao nova Mac zamena  koja nije samo za profesionalne korisnike već za sve!

Novi pro dodaci iOS11 su ono što čini razliku.

Postoji pet novih dodataka u iOS11 operativnom sistemu koji zaista prave veliku razliku kada je u pitanju korišćenje iPada a to su:

  • Kontrola Drag-and-drop
  • Files aplikacija
  • Dock  Meni
  • Bolja podrška za kretanje među aplikacijama
  • Podela ekrana 

Drag-and-drop kontrola

Kontrola drag-and-drop u iOS11 je znatno unapređena, do te mere da možemo reći da je jednostavnija za korišćenje nego na Mac računaru. Moguća je i grupacija više ikonica uz pomoć dodira koji funkcioniše po principu 3D otiska na iPhone-u. Višestruki dodir dozvoljava korišćenje jedne ruke za navigaciju iPada dok se prevlače ikonice. Sada na primer lako i jednostavno se može proći kroz razne foto albume, sakupljajući fotografije koje želite da grupišete, a onda ih na primer možete prebaciti u Note aplikaciju.

Files Aplikacija

Files aplikacije se ponaša kao Pretraživač za iOS. Ako ste se ikad osećali isfrustrirano jer ne znate gde su vam se sačuvali  fajlovi, sada uz pomoć ove aplikacije možete istraživati sve svoje fajlove, bilo da je reči o iPadu, iCloud Drive ili o nekom drugom mestu za čuvanje podataka kao npr. Dropbox. Ono što Files aplikacija omogućava  je pristup svim dokumentima sa jednog mesta. Sada je znatno je lakše poslati fajlove korišćenjem Files i Mail aplikacije. Files takođe stavlja iPad u širi kontekst jer se sada može pristupiti  folderima slika na Dropboxu (dok na prethodnim verzijama se to moglo uraditi kroz Safari browser ili Dropbox aplikaciju). Apple vidi budućnost u onlajn čuvanju podataka i Files aplikacija je u potpunosti opremljena da odgovori na sve vaše zahteve!

Novi iOS 11 Dock meni

Novi Dock meni više nije ograničen sa šest aplikacija ili foldera, već se isto kao na Mac računaru može dodati onoliko koliko je potrebno. Takođe, novi meni je znatno korisniji i aplikacije mogu ponuditi određene kontekstualne funkcije kroz svoje Dock ikonice. Na primer, nešto duži pritisak na Files aplikaciju će prikazati  prozorčić sa poslednjim fajlovima koji se potom mogu otvoriti ili prevući. Takođe, novi Dock meni je pametan! Desna strana prostora je rezervisana za tri aplikacije koje određuje Siri podrška. Siri bira ove aplikacije prema vašim potrebama i prema najčešće korišćenim aplikacijama.

Bolja podrška za kretanje među aplikacijama

Kretanje među aplikacijama je u kombinaciji sa novi iOS 11 Control panelom konstruisano tako da je prikazana lista poslednje korišćenih aplikacija, a ako ste na primer koristili u podeljenom ekranu dve aplikacije, one će biti prikazane na isti način. Sa novom podrškom, znatno je lakše pronaći željenu aplikaciju, a možda  još značajnije je to što korišćene aplikacije sa podeljenim ekranom ostaju netaknute i ne moraju se svaki put iznova podešavati.

Podela ekrana u iOS11 verziji

Nova podela ekrana nudi velika poboljšanja u odnosu na prethodne verzije. Sada glavni prozor kao i Slide Over prozor ostaju upotrebljivi i Slide Over panel se može prevlačiti po potrebi sa jedne strane na drugu. Uz novu podelu ekrana, sada  na primer možete kucati na jednoj aplikaciji, sa porukama u pozadini i uz pomoć ⌘-Tab tastera se lako možete kretati među željenim aplikacijama.

Sve u svemu iOS11 na iPadu je jednostavno bolja opcija jer osim velikih gore navedenih izmena, postoji još niz malih poboljšanja koja na prirodan način pokazuju korisniku i druge mogućnosti osim čitanja i proveravanja socijalnih mreža. Čak i u beta izdanju iOs11 transformiše iPad u korisnu mašinu, koja nudi nove opcije i plasira se na tržištu kao zamena za Mac računar.

Printskrinovi preuzeti sa Cultofmag.com i Apple.com