Da li vam deluje kao da svaki put nakon predstavljanja novog iPhone mobilnog uređaja, sistem vašeg uređaja uspori? Ili je reč o subjektivnom osećaju?

Softverska kompanija Futuremark je testirala iPhone 5s iPhone 6 iPhone 6s i iPhone 7 modele i ustanovila je da svi iPhone modeli rade istim kapacitetom, čak i nakon predstavljanja novih modela. Futuremark testovi su bazirani na testiranju procesor čipova u iPhone uređajima. Studije su pokazale da procesor čipovi iz 2013. godine rade podjednako dobro sa najnovijim iOS11 kao i sa iOS9 koji je predstavljen 2015. godine. Isti rezultati su bili i za iPhone 6, 6s i 7.

Razne spekulacije o tome da Apple Inc. namerno usporava starije iPhone uređaje kao vrsta marketinške strategije kako bi korisnici kupovali nove uređaje se zahvaljujući ovom i sličnim testovima ostaju nepotpune i nedokazane.

Mogući subjektivni osecaj sporijeg funkcionisanja starijeg mobilnog uređaja se javlja zahvaljujući novijim verzijama iOS sistema i pratećih aplikacijama koje se obično pojavljuju na tržištu odmah po predstavljanju novog iPhone modela. Sa obzirom da su nove verzije iOS uređaja dizajnirane da podržavaju feature koji imaju noviji iPhone modeli, razumljivo je da stariji uređaji mogu usporiti pri funkcionisanju jer aplikacije nisu ažurirane.

Futuremark kompanija sugeriše i da percepcija sporijeg funkcionisanja starijeg iPhone modela je deo subjektivnog osećaja usled informacija da postoji noviji model u poređenju sa kojim je vaš uređaj inferiorniji. Iako je generalno istina da sa vremenom svi uređaji usporavaju, nedavno proizvedeni modeli poput iPhone 6s i SE su i dalje fantasticni uređaji koji mogu trajati još dugo.