Još jedna stvar… Šta je sve Apple predstavio na WWDC23

Apple svetska konferencija za programere postala je veliki i dugo očekivani deo našeg kalendara. Kao i obično, ovogodišnje glavne najave su obeležila sva uobičajena poboljšanja za iOS, iPadOS, WatchOS, macOS i još mnogo toga. Ali ova godina će verovatno biti drugačija, zapisana u istoriji, zahvaljujući otkrivanju potpuno nove oblasti i proizvoda za Apple.

Novi MacBook Air 15”

Apple je započeo ovogodišnji WWDC predstavljanjem novog Macbook Air-a, 15-inčne varijante običnog Macbook Air-a od 13 inča. Apple tvrdi da je to najbolji laptop od 15 inča na svetu, sa tankim i laganim, ali izdržljivim dizajnom, izuzetno moćnim Apple M2 procesorom i prekrasnim Retina ekranom od 15,3 inča.

Prema najavi, obični 15-inčni laptop računari obično dolaze sa mnogo mana i kompromisa, nešto što Macbook Air 15 uspešno izbegava zbog savršenog spoja hardvera i softvera – Apple ekosistema. Dolazi u četiri različite boje, sa MagSafe portom za punjenje, dva USB-C porta i priključkom za slušalice. Ekran ima milijardu boja, sa 1080 web kamerom i šest zvučnika za savršen spatijalni zvuk i osećaj.

Novi Mac Studio i Mac Pro

Ovo je dan koji će najozbiljnije profesionalce širom sveta ostaviti bez daha. Profesionalni Mac Studio dobija neke nove verzije koristeći Apple-ova najmoćnija nova jezgra. Trenutno postoje M2 Mak i M2 Pro verzija Mac Studija, ali novi Mac Studio će uskoro dođi sa potpuno novim Apple čipom: Mac M2 Ultra. U osnovi, dva M2 Pro procesora spojena zajedno, M2 Ultra je zapanjujuće moćan čip i sposoban je za 22 8K ProRes snimaka u Final Cut Pro-u i 6 puta je brži od najbržeg Mac Pro-a koji pokreće Intel.

Mac Studio nije jedini Mac proizvod koji dobija M2 Ultra. Tu je i novi Mac Pro sa M2 Ultra, koji Mac Pro-u daje preko potrebnu mogućnost naknadnih nadogradnji. Ovaj novi Mac Pro ima osam Thunderbolt portova, šest slotova za proširenje eksternalija i dolazi u kućištima za toranj i rack mount.

iOS 17

Kao što je postala tradicija, nova verzija iOS-a zauzela je centralno mesto u WWDC uvodnoj reči.

Ovog puta nema neke značajne funkcije koje bi mamile uzdahe korisnika, a Apple se uglavnom fokusira na poboljšanja kvaliteta života novim unapređenjima i dodacima, ali čak i imajući to na umu, postoji mnogo razloga da budete uzbuđeni zbog iOS 17.

iOS 17 će dodati „postere“ za lične kontakte, dajući vam mogućnost da prilagodite ekran kontakta na isti način na koji biste prilagodili zaključani ekran. To nije jedini deo Phone aplikacije koji se takođe ažurira, jer Apple takođe dodaje govornu poštu uživo, koja nudi transkript bilo koje govorne pošte koja se preuzima, tako da možete da izaberete da li želite da preuzmete poziv ili ne. Konačno, za pozive, FaceTime takođe dobija video govornu poštu.

Poruke dobijaju filtere za pretragu, strelicu za sustizanje da biste prešli na mesto gde ste stali u određenom ćaskanju, tako da ne morate stalno da skrolujete, i funkciju lokacije uživo. Ovo dolazi ruku pod ruku sa novom funkcijom Check In, koja omogućava određenim kontaktima da znaju da li ste se bezbedno vratili kući. Takođe će moći da obavesti određene kontakte ako se čini da je nešto pošlo naopako. Što je lakše, funkcija nalepnica je proširena novom “fiokom” za nalepnice, mogućnošću korišćenja svih emodžija kao nalepnica i mogućnošću korišćenja nalepnica bilo gde na iOS-u.

AirDrop na iOS-u 17 će podržati NameDrop, novi način prenosa kontakt informacija između iPhone-ova. Da biste ga koristili, jednostavno postavite svoj iPhone blizu drugog i izaberite koje kontakte želite da prenesete. Radiće čak i sa Apple Watch-om. AirDrop će sada takođe nastaviti da prenosi podatke preko mobilnog interneta ako napustite domet AirDropa i drugog Apple uređaja.

Automatsko ispravljanje tastature (autocorrect) se pojačava, sa inteligentnijim ispravkama i automatskim učenjem reči za ličniji dodir. Diktat će takođe imati koristi od ovih promena, čineći ga preciznijim.

Apple se snažno oslanjao na promene zaključanog ekrana prošle godine, a iOS 17 to još više unapređuje. U iOS-u 17, zaključani ekran vašeg iPhone-a će se pretvoriti u “nightstand mode” stalak nalik pametnom kućnom ekranu pod nazivom „Stanje pripravnosti“. Kada nije u upotrebi i u horizontalnoj orijentaciji, prikazaće vremensku prognozu, predstojeće sastanke, obaveštenja i druge važne informacije. Apple-ov cilj je da učini vaš iPhone korisnijim čak i kada ga ne koristite.

Beta verzija za iOS 17 dostupna je danas, a javna beta verzija stiže sledećeg meseca, a potpuno izdanje na jesen.

Jedan od iznenađujućih dodataka iOS 17 je nova aplikacija Journal. U suštini aplikacija za vođenje ličnog dnevnika koja će koristiti mašinsko učenje kako bi podstakla korisnike da dodaju detalje svog dana, zajedno sa svojim mislima i osećanjima.

Koristeći ove informacije, aplikacija će analizirati vaš dan, određujući koji je prosečan dan za vas i koliko često ćete verovatno izaći van svoje norme. Takođe će moći da otkrije prijatelje u blizini i da se integriše sa tekstovima i telefonskim pozivima — ali sva obrada će se obavljati na uređaju, kako bi se osigurala bezbednost korisnika.

Vođenje dnevnika je dobro poznata tehnika svesnosti, pa je lako videti ovo kako Apple ide dalje u svet fizičkog i mentalnog zdravlja.

iPadOS 17

iPadOS 17 će dobiti dosta istih ažuriranja i podešavanja kao iOS 17, ali sa nekoliko dodataka samo za veliki ekranizovani operativni sistem.

Vidžeti dobijaju poboljšanja u iPadOS-u 17 i moći ćete brzo da stupite u interakciju sa bilo kojim vidžetom na početnom ekranu bez potrebe da prelazite na aplikaciju samog vidžeta.

iPadOS takođe sustiže iOS, prilagođavanjem zaključanog ekrana. Jednom kada ažurirate, moći ćete da prilagodite zaključani ekran vašeg iPad-a tako da odgovara ili kontrastira sa zaključanim ekranom vašeg iPhone-a, uz prednost što ga vidite na mnogo većem ekranu. Uživo aktivnosti takođe dolaze na zaključani ekran iPadOS-a, kao i korišćenje više tajmera odjednom.

Međutim, jedno od najvećih i najboljih poboljšanja iPadOS-a mora biti dodavanje aplikacije Health. Apple pruža mnogo zdravstvenih podataka, tako da je sjajno imati veliki ekran iPad-a da zaista zaronite duboko u svoje najnovije vežbe, zdravstvene izveštaje i još mnogo toga.

Podrška za PDF se takođe poboljšava, a sada će iPad-ovi moći da otkriju delove unosa teksta u PDF-u, dajući vam mogućnost da brzo i lako popunite unose pre nego što ga pošaljete. PDF-ovi će sada takođe biti uskladišteni u aplikaciji Notes, dajući vam neuporedivu mogućnost da skladištite više PDF-ova u jednoj belešci ili radite sa nekim drugim na istim informacijama koristeći Live Colloboration.

Beta verzija za programere izlazi danas, dok će javna beta biti dostupna sledećeg meseca, a konačno izdanje izlazi na jesen.

MacOS Sonoma

Kao što se očekivalo, nova verzija macOS-a je debitovala na WWDC-u. Pod nazivom macOS Sonoma, ovo novo ažuriranje uključuje mnogo novih dodataka i unapređenja koji dolaze i na iOS i iPadOS. Sonoma uključuje niz zapanjujućih novih video screensavera koji se polako kreću po prekrasnim mestima širom sveta.

Sonoma dodaje mogućnost dodavanja vidžeta direktno na radnu površinu. Možete ih dodati gde god želite, a oni se inteligentno prilagođavaju onome što radite na svom Mac-u u bilo kom trenutku. Oni će promeniti boju u zavisnosti od vaše pozadine, a kada koristite aplikaciju, izbledeće u pozadinu tako da manje ometaju pažnju. Kao i iPhone i iPad, MacOS Sonoma vidžeti su u potpunosti interaktivni direktno sa radne površine.

Igre tradicionalno nisu jača strana macOS-a, ali Appleovi procesori M-serije to menjaju. Sve je više igara, developera i gejmera na Apple platformi. Sonoma dobija Game Mode, koji optimizuje vaš Mac za pokretanje igara, smanjujući procese koji nisu u igri kako bi bili sigurni da vaš Mac pokreće vaše igre u vrhunskom stanju.

Na sceni je nastupio i legendarni Kojima koji je najavio Death Stranding Director Cut za MacOS. Jedva čekamo!

macOS nije samo igra, a ni posao. Specijalna mogućnost “preklapanja” biće omogućena korisnikatokom video poziva i prezentacija, dajući vam neposrednije povratne informacije o vašoj trenutnoj prezentaciji, dok će posmatrači moći da odgovore na vaše prezentacije interaktivnim reakcijama. Oni će raditi na većini platformi za video prezentaciju, uključujući Zoom i FaceTime.

Safari će sada omogućiti bezbedno deljenje lozinke i uvodi novi sistem profila, koji će vam omogućiti da odvojite istoriju pregledanja i kolačiće između posla i igre, ili samo između korisnika na jednoj mašini. Ako često koristite određene web lokacije, nova WebApp funkcija može da pretvori te web lokacije u interfejs kvazi-aplikacije, uklanjajući web lokaciju iz Safarija i dajući joj poseban prozor.

Sonomina beta verzija je dostupna od danas, dok javna beta verzija dolazi sledećeg meseca.

Audio i Video

Najpopularnije slušalice na svetu, AirPods, dobijaju neke nove sposobnosti. Adaptive Audio kombinuje poništavanje buke i režim transparentnosti za inteligentno prilagođavanje i menjanje audio režima kada je to potrebno. Tako će se zvukovi koji ometaju biti uklonjeni, dok će sve važno biti istaknuto. Conversation Awareness automatski smanjuje jačinu muzike kada otkrije da počinjete da razgovarate sa nekim, i fokusira režim Transparentnosti na osobu sa kojom razgovarate.

AirPlay se takođe poboljšava. AirPlay će naučiti kada i gde obično koristite svoje različite Airplay uređaje i počeće da nudi AirPlay funkciju. AirPlay u hotelima je još jedan novi dodatak, koji će omogućiti brzo i lako uparivanje sa određenim hotelskim zvučnim sistemima.

tvOS-ov kontrolni centar je poboljšan, čineći ga lakšim i bržim za korišćenje. Vaš iPhone se takođe može koristiti za pronalaženje Siri daljinskog upravljača, smanjujući to dosadno vreme provedeno u potrazi za daljinskim upravljačem.

Ipak, najuzbudljiviji dodatak tvOS-u je dodavanje FaceTime-a na Apple TV. Možete brzo i lako da šaljete svoje FaceTime pozive na Apple TV, a sve uobičajene funkcije, kao što je Center Stage, odlično će funkcionisati na FaceTime-u Apple TV-a. Možete čak da koristite SharePlay za vrhunsko iskustvo gledanja sa prijateljima.

WatchOS 10

Da li ste mislili da ste imali dovoljno prilagođavanja? Pa, niste – jer WatchOS 10 takođe dobija opcije prilagođavanja. Nova verzija WatchOS-a će vam omogućiti da promenite bilo koje lice sata za svoje lične potrebe, dodavanjem SmartStacks-a sa vidžetima koji su dostupni samo pomeranjem digitalne krunice. Možete da dodajete ili uklanjate vidžete dugim pritiskom i možete brzo da pristupite omiljenim aplikacijama direktno sa SmartStack-a. Aplikacije su takođe redizajnirane da bi vam omogućile da se brzo ažurirate.

Apple takođe radi na praćenju biciklizma, a WatchOS 10 će sada podržavati Bluetooth senzore za bicikle, tako da možete da pratite ritam i snagu pomoću Apple Watch-a. Ovo je veliki dodatak za bicikliste, jer pomaže u smanjenju količine uređaja potrebnih prilikom izlaska na dugu vožnju. Vežbe biciklizma na Apple Watch-u će se sada automatski prikazivati kao aktivnost uživo na vašem iPhone-u, tako da možete da stavite svoj iPhone na nosač za bicikl i da budete povezani sa statistikom vašeg Apple Watch-a dok vozite.

Aplikacija Compass dobija neke sjajne nove bezbednosne opcije, uključujući par funkcija koje pokazuju gde ste poslednji put pristupili mobilnoj vezi i gde možete da odete da pošaljete SOS poruku, ako se ne daj Bože nešto loše desi. Tu je i pogled na nadmorsku visinu i mogućnost pretraživanja obližnjih objekata, pa čak i planinarskih staza u blizini.

Apple Watch će takođe sada moći da analizira vaš zamah za tenis ili golf i da vas obaveštava o tome kako napredujete u sportu koji ste izabrali.

Mentalno i psihičko zdravlje

Pošto je osvojio svet fizičkog zdravlja, Apple sada želi da pomogne i mentalno zdravlje ljudi. Aplikacija Mindfulness u WatchOS 10, iOS 17 i iPadOS 17 sada će moći da snimi kako se osećate u bilo kom trenutku.

Mindfulness će takođe koristiti kliničke upitnike kako bi vam pomogao da ostanete na vrhu svog mentalnog zdravlja, i čak će vas obavestiti ako misli da ćete možda morati da razgovarate sa nekim o svom zdravlju.

Kratkovidost (miopija) je bila poseban fokus za Apple ove godine, a sada će WatchOS 10 pratiti vreme provedeno na dnevnom svetlu za decu, što je dokazano da smanjuje šanse za razvoj miopije kod dece. Takođe je uključena funkcija koja će meriti koliko blizu vaše dete koristi iPad ili iPhone, još jedan ključni pokazatelj potencijalne miopije.

Još jedna stvar…

Apple Vision

O proširenoj/virtuelnoj stvarnosti brenda Apple se priča godinama i godinama, ali konačno je tu. Poslednji deo uvodne reči WWDC-a bio je posvećen Vision Pro uređaju i tehnologiji, što je razumljivo, jer je to jedno od najvećih novih lansiranja kompanije Apple još od originalnog Apple Watch-a.

Važno je napomenuti da ovaj proizvod nisu dugo očekivane pametne naočare brenda Apple, koje su čisto AR iskustvo, a koje su dugo već najavljivane u medijima. Umesto toga, Apple je predstavio Vision Pro naočare koje će se takmičiti sa Meta Kuest 3 i Plaistation VR 2, i imaju sličan stil.

Vision Pro je napravljen da vam omogući pristup svim vašim podacima, uključujući fotografije, video zapise i pozive na jedan potpuno novi, revolucionaran način. Kombinacijom proširene stvarnosti (AR) i virtuelne stvarnosti (VR), Vision Pro kontroliše vaš glas, ruke i oči, revolucionarni novi kontrolni sistem kreiran samo za Vision Pro.

Možete da vidite svoj dom kroz Vision Pro, a to znači da možete aplikacije postaviti u fizički prostor i proširiti ili smanjiti prema vašim potrebama. Želite da stvarni svet nestane? Nikakav problem. Takođe možete dodati impresivno iskustvo pejzaža umesto stvarnog sveta.

Neverovatno, upravo smo prisustvovali stvaranju istorije. A za razliku od konkurenata, ljudi oko vas mogu da vide vaše oči kroz Vision Pro, dajući vam mogućnost da ostanete povezani, čak i dok koristite naočare. Ovo je ogromna stvar za VR tehnologiju, jer sprečava korisnike da budu isključeni iz vašeg života dok koristite VR uređaj, problem koji niko do sada nije rešio.

Kao što biste očekivali, dobro se slaže sa postojećim Apple ekosistemom. Magic Keyboard funkcioniše u okviru Vision Pro, kao i vaš Mac. Učitajte svoj Mac i on može da oživi u Vision Pro-u, dajući vam mnogo veći ekran za rad. Apple ovo vidi kao odličnu stvar za rad u kancelarijskom okruženju, ali i za lično korišćenje, ili za rad od kuće.

3D kretanje na video snimcima i prostornom zvuku znači da će uspomene i iskustva biti još intenzivniji nego ikada na Vision Pro-u i mogu se snimiti direktno sa Vision Pro-a za kasnije pregledanje. Vision Pro takođe podržava Apple Arcade igre, a dolazi i sa podrškom za kontrolere, što ga čini savršenim mestom za rad i igru. Stotinu igara će biti spremno za Vision Pro po lansiranju.

Ovaj neverovatno revolucionaran Apple proizvod će biti dostupan negde tokom 2024. godine.

SHOPPING CART

close