Kako je Apple Watch spasio čoveku život. Bukvalno

Mnogo je priča ljudi kojima je Apple Watch pomogao i upozorio ih na potencijalno po život opasne zdravstvene probleme. Nova priča iz Ohaja, međutim, jedna je od prvih te vrste. Ken Counihan kaže da ga je kombinacija brzine disanja i podataka o kiseoniku u krvi iz njegovog Apple Watcha upozorila na potencijalno fatalno stanje prošle jeseni. Counihan je strastveni korisnik Apple Watcha, koji se oslanja na uređaj za praćenje vežbanja, sna, kiseonika u krvi i još mnogo toga. Prošlog oktobra, međutim, primetio je da mu je brzina disanja povećana. Brzina disanja je broj udisaja koji uzimate u minuti, a povišeni broj može signalizirati brojne potencijalne zdravstvene probleme. Apple Watch može da prati brzinu disanja i dok spavate. Pošto Counihan nosi svoj Apple Watch za praćenje sna, aplikacija Health je uspela da prikupi njegovu brzinu disanja i uoči promene u tim trendovima. Aplikacija Health nudi funkciju „Zdravstveni trendovi“, koja vas može obavestiti kada dođe do promene određenog pokazatelja. U njegovom slučaju, Counihan je odlučio da ode na ambulantnu negu, gde mu je urađen rendgenski snimak i na kraju je poslat kući sa lekom za bronhitis.

Dobio sam upozorenje još u oktobru da mi je disanje pojačano. Dakle, u osnovi imate određeni broj udisaja u minuti, a prešao sam sa 14 na 17 ili 18“, rekao je Counihan. „Žena me je naterala da pozovem svog sina i on mi je predložio da odem u ambulantu, da se pregledam, što sam i uradio. I upravo su uradili rendgen. I tada su mi dali neke lekove za bronhitis.

Kasnije tog dana, međutim, Counihan je dobio još jedno upozorenje na svom Apple Watchu: nivo kiseonika u krvi mu je opadao. „Moj kiseonik u krvi — koji je obično oko 90, što bi trebalo da bude, otprilike 95 i više — počeo je da izlazi do oko 80“, rekao je on. Na zahtev svoje porodice, Counihan je zatim nevoljno otišao u hitnu pomoć. Koristeći izveštaje koje je dao sa svog Apple Watcha, plus dodatne vitalne podatke prikupljene u hitnoj pomoći, lekari su naredili CT skeniranje. Ovaj CT sken je upravo ono što je otkrilo osnovni uzrok Counihanovih simptoma. „Vratili su me na CT i otkrili da imam krvne ugruške po svim plućima“, rekao je. Counihanu su tada prepisani razređivači krvi i on se „oseća mnogo bolje“, a tvrdi da mu je Apple Watch spasio život. Kaže da su mu lekari rekli da je otišao u krevet umesto što je otišao u hitnu te noći, možda se ne bi probudio sledećeg jutra.

„Ono što je doktor rekao jeste da nisam došao kod njih, da sam otišao u krevet, možda se ne bih probudio sledećeg jutra.“, rekao je Counihan. „Imam troje dece i dvoje unučadi, nadam se još nekim unucima u narednih nekoliko godina, samo želim da nastavim da uživam u tome“, rekao je Kunihan. „Imam prijatelje koji su izašli i kupili Apple Watch kao rezultat toga. Upravo sam večerao sa prijateljem pre neko veče… i on sada takođe želi da dobije Apple Watch. To mi je spasilo život. To je neverovatno.“

Dr Lusi Franjić, lekar hitne medicinske pomoći na Klivlendskoj klinici, ponovila je Counihanove pohvale za Apple Watch:

„Imamo pacijente koji dolaze i primećuju ove trendove poput povećanog broja otkucaja srca ili neregularan ritam…”, rekao je Franjić. „I tako posedovanje tih informacija može samo pomoći lekaru da pokuša da dijagnostikuje šta je osnovni problem i da spreči pojavu bilo kakvih hitnih slučajeva opasnih po život.“

Ovo je zanimljiv pogled na to kako se dva podatka prikupljena od strane Apple Watcha mogu koristiti u tandemu kako bi nekoga upozorili na veće zdravstvene probleme. Sam Apple Watch, naravno, ne može nekoga upozoriti na potencijalni krvni ugrušak, ali može pružiti uvid neophodan da podstakne nekoga da zatraži dalju medicinsku negu. Ovo je takođe jedan od prvih – ako ne i prvi – put kada smo videli da se funkcija kiseonika u krvi Apple Watcha koristi za nešto poput ovoga. Sam Apple kaže da je funkcija kiseonika u krvi „dizajnirana samo za opšte fitnes i wellness svrhe“, ali podaci i dalje mogu biti široko korisni kao referentna tačka za druga zdravstvena pitanja.

SHOPPING CART

close