Novi MacBook Pro sada sa “Notch-om” na ekranu

Na poslednjem Apple Event-u Apple je predstavio novu seriju MacBook uređaja od 14inča i 16inča (ukoliko niste stigli da ispratite novitete sa Apple event-a klik na link ovde) koji imaju tzv. “screen notch” odnosno zasek na ekranu na kojem se nalazi kamera. To je isti princip po kojem funkcionišu i nove serije Apple iPhone telefona ali je po prvi put na Mac uređaju. Ono što smo se svi pitali dok željno iščekujemo novi MacBook i kod nas u Macoli jeste, kako zapravo funkcioniše taj screen notch, odnosno kako miš funkcioniše sa tim praznim poljem. Pogledajte u nastavku teksta!

Novi MacBook Pro stiže uskoro u Srbiju tako ćemo moći i sami da se oprobamo u korišćenju novog računara, a Apple dizajner Linda Dong je na svom Twitter nalogu potvrdila da kursor miša funkcioniše tako što prolazi iza zaseka što korisnicima dozvoljava da sakriju kursor sa ekrana kada žele. Ovakav način korišćenja će sigurno pomoći da se usek pretvori u mesto za sakrivanje kursora kada gledate video npr.

Apple preduzima korake da Notch ne predstavlja veliki problem za većinu korisnika u svakodnevnom korišćenju. Kada su npr. macOS aplikacije uključene u Full-screen mode, Apple dodaje crni bar na gornjoj ivici displeja kako bi sakrio Notch i dozvolio vam da imate fantastično iskustvo gledanja sadržaja na računaru. Developeri ipak mogu da dozvole da aplikacije u full-screen modu ne uključuju crni bar na gornjoj ivici i tako iskoriste potpuno veličinu ekrana sa sve zasekom.

SHOPPING CART

close