WWDC 2021 – Sve što treba da znate

WWDC predstavlja godišnju Apple konferenciju na kojoj nas Apple kompanija upoznaje sa novitetima koji nas čekaju! Dugoočekivani godišnji event koji ni ove godine nije zakazao uprkos pandemiji. Kao i svake godine, ako niste bili u mogućnosti da pratite sinoćni event u celosti, Macola je tu za Vas! U nastavku teksta prenećemo vam u kratkoj formi sve novitete koje je Apple predstavio za 2021. godinu!

iOS15 operativni sistem

U novom iOS15 operativnom sistemu, novi Facetime gridview i portrait mode imaju podršku za video. Za audio, Facetime pozivi sada koriste Spatial Audio sistem tako da zvuk izgleda kao da dolazi sa mesta gde je osoba locirana na ekranu, a adaptivna zvučna izolacija daje prirodnije iskustvo. Uz to, korisnici sada mogu da podele link za zakazani video poziv i da se priključe FaceTime pozivima i uz pomoć browsera na Android i Windows uređajima.

Notifikacije u iOS 15 su redizajnirane, dodate contact fotografije za korisnike i veće ikonice u okviru menija. U novom iOS15 postoji notification summary koji predstavlja notifikacije u zavisnosti od toga kako korisnici koriste aplikacije i njihovim prioritetima. Weather aplikacija ima potpuno novi redizajn, sa full-screen in-app mapom i novim animacijama u pozadini koji oslikavaju poziciju sunca. Novi dizajn teme se menja u zavisnosti od uslova i notifikacije sada mogu da fokusiraju i obaveste vas o iminetnoj kiša/snegu

iPadOS15 operativni sistem

iPad je davno prestao biti uređaj za samo igranje igrica i svedoci smo prave revolucije korišćenja ovog uređaja sa dolaskom iPadOS sistema. Uz novi iPadOS15 vaš iPad je spremniji nego ikad da odgovori na sve izazove i da se pretvori u štagod vam treba: photo galerija, markup tablet uz pomoć Apple Pencil, ili radna stanica sa svojom tastaturom.

Kao i iOS14, iPadOS15 dozvoljava korisnicima da koriste Home Screen baš onako kako žele i da se poigravaju sa prečicama. Takođe, prečice dobijaju novi format na iPad-u koji ih čini praktičnijim na većim ekranima, i tu su naravno nove iPad prečice poput Find My, Contacts, Game Center, Mail etc. iPadOS15 takođe donosi nova poboljšanja za multitasking koji dozvoljava korisnicima da se lako prebacuju između full screen-a, split view-a i slide over-a.

iPad OS15 donosi i novi Focus feature koji ima za cilj da pomogne da se smanji distrakcija kako bi se korisnik fokusirao samo na jednu stvar. Focus upravo to i radi, i filteriše notifikacije u zavisnosti od onog šta radite. Možete podesiti vaš uređaj tako što ćete kreirati manuelno Focus ili odabrati jedan od većih ponuđenih u zavisnosti od konteksta, tokom radnom vremena ili kada se pripremate za spavanje npr. Novi sistem notifikacija sakuplja i organizuje kolekciju notifikacija koje mogu biti vam predstavljene kada god vi želite, npr. izjutra ili uveče – što se čini dosta korisnim kada želite da budete u toku sa informacijama koje su se desile tog dana.

macOS Monterey

Apple je na sinoćnoj konferenciji predstavio i novi macOS 12 software poznatiji kao Monterey. Prema Apple-u nova verzija macOS-a dobija nove feature poput Universal Control, AirPlay na Mac, Shortcuts za Mac. Apple je rekao da će novi macOS Monterey pomoći korisnicima da urade više i fluidnije na svim Apple uređajima.

Počevši od Safari update-a, Apple je redizajnirao tabove u web browseru koji dozvoljava korisnicima da vide više na stranici na kojoj se nalaze. Novi “new tab” bar uzima boju stranice i kombinuje tabs, tool bar i search polje u jedan kompatni dizajn. Uz pomoć Tab grupe, korisnici sada mogu lako i jednostavno da kontrolišu i menadžuju tabove koji se zatim sinhronizuju između Mac, iPhone i iPad uređaja.

macOS Monterey takođe će tobiti Shortcuts app za Mac. Isto kao na iOS-u Shortcuts će korisnicima dozvoli da završavaju taskove lako, a Apple će predstaviti široki asortiman već ugrađenih prečica za Mac korisnike. Universal Control konektuje Mac na iPad i pomaže korisnicima da koriste jedan miš ili tastaturu/trackpad. Korisnici će moći da prevlače svoj macOS miš preko iPad-a i mogu čak koristiti kao drag&drop content između uređaja. Airplay to Mac će korisnicima dozvoliti da puste, prezentuju i podele bilo šta sa svog iPhone ili iPad uređaja direktno na Mac displej. Mac zvučnici se mogu koristiti kao AirPlay zvučnici takođe, tako da korisnici mogu koristiti npr Podcasts da slušaju muziku ili neki program, ili čak da koriste Mac kao dodatni zvučnik u okviru multiroom audio transfera.

Notes imaju novi feature poput Quick Note koji korisnicima dozvoljava da zapišu note na bilo kojoj aplikaciji ili sistemu. Kolaborativne notes imaju takođe nove feature, i mogućnost korišćenja mention-a kao i Activity view koji dozvoljava da vidite sve izmene. Kao i iPadOS15/iOS15 novi macOS Monterey takođe dobija Focus feature.

watchOS 8

Ni smartwatchevi nisu ostali bez novog softvera, i na WWDC konferenciji je bilo reči i o novom watchOS sistemu. Novi featuri poput poboljšanja za health tracking i Mindfulness aplikacije i načina na koji korisnici koriste i interaktuju sa svojim Apple Watch-om. watchOS 8 sada podržava portret mode u watch face koristeći podatke iz fotografije poput vremena i datuma. Takođe, Find Items nova aplikacija je dostupna i watchOS korisnicima da lociraju svoje uređaje uz pomoć Find My mreže.

Novi features za HomePod Mini, Apple TV i Apple Watch

Apple je najavio i celi range novih smart home featura za HomePod mini, Apple TV i Apple Watch kao i third-party Siri integracija za aksesoare po prvi put. Na HomePod-u, Siri sad apodržava kreiranje komandi za kontrolisanje contenta na Apple TV-ju. HomePod mini takođe može biti defaultni output za Apple TV. SharePlay će raditi sa Apple TV-ijem kroz FaceTime na drugom uređaji, a tvOS sada ima red Shared with You.

Cloud+ i privatnost

Poslednje ali ne i najmanje važno jeste novi Cloud+ feature koji vam dozvoljava uz premium subscription plan da koristite tzv. “Private Relay” koji dozvoljava korisnicima da koriste web browser kroz Safari uz svu zaštitu podataka i enkripciju podataka. Cloud+ Private Relay je nešto poput VPN-a i daje vam sigurnost da sav internet saobraćaj koji dolazi i odlazi sa vašeg uređaja je enkriptovan, tako da third-party aplikacije i softveri između sajta i uređaja ne mogu videti vaše pretrage.

Ukoliko niste stigli a želite, celu WWDC2021 konferenciju možete pogledati na linku iznad.

SHOPPING CART

close