Veliki izveštaj sa septembarskog Apple događaja

Jučerašnji Apple događaj bio je prepun novih najava fantastičnih Apple uređaja. Stiže novi iPhone 14 sa četiri nova modela, Apple Watch serija 8, Apple Watch Ultra, AirPods Pro 2 i još mnogo toga. U nastavku pogledajte sve detalje o svemu što je Apple najavio na jučerašnjem „Far out“ događaju iz Steve Jobs Theatre-a.

Apple Watch serija 8

Počelo se sa novom Apple Watch serijom 8. Najveća promena je dodavanje ne jednog već dva nova temperaturna senzora. Jedan od ovih temperaturnih senzora se nalazi na poleđini sata, blizu vaše kože, dok se drugi nalazi ispod ekrana. Apple kaže da ovaj dizajn sa dvostrukim senzorom pomaže u smanjenju „pristrasnosti iz spoljašnjeg okruženja“. Novi temperaturni senzori su tu da pomognu nove zdravstvene funkcije za žene. Apple kaže da će se oslanjati na noćnu temperaturu zgloba kao „dobar pokazatelj ukupne telesne temperature“. Kao takav, Apple Watch serije 8 će uzorkovati temperaturu zgloba tokom spavanja svakih pet sekundi i meriti promene od samo 0,1°C.

Utilizing the new temperature-sensing capabilities in Apple Watch Series 8, users can receive retrospective ovulation estimates. Knowing when ovulation has occurred can be helpful for family planning, and Apple Watch Series 8 makes it easy and convenient by providing these estimates in the Health app. Temperature sensing also enables improved period predictions.

Koristeći nove mogućnosti senzora temperature u Apple Watch seriji8, korisnici mogu da dobiju retrospektivne procene ovulacije. Saznanje kada je došlo do ovulacije može biti od pomoći za planiranje porodice, a Apple Watch serije8 to čini lakim i praktičnim pružanjem ovih procena u aplikaciji Health. Senzor temperature takođe omogućava poboljšana predviđanja perioda. Pored toga, sa iOS 16 i WatchOS 9, svi korisnici praćenja ciklusa sada mogu da dobiju obaveštenje ako njihova zabeležena istorija ciklusa pokaže moguća odstupanja, kao što su neredovni, retki ili produženi periodi i uporne mrlje, koje mogu biti simptomi osnovnih zdravstvenih stanja .

Apple Watch serije8 takođe dodaje novu funkciju za detektovanje pada. Ova funkcija koristi „napredni algoritam fuzije senzora“ i „koristi novi, moćniji žiroskop i akcelerometar“ za otkrivanje kada ste bili u automobilskoj nesreći. Ako Apple Watch otkrije saobraćajnu nesreću, detektovaće to i pozvati hitne službe ako korisnici ne reaguju nakon odbrojavanja od 10 sekundi. Službe hitne pomoći će tada dobiti lokaciju uređaja korisnika. Te informacije se takođe dele sa kontaktima korisnika za hitne slučajeve.

Konačno, Apple Watch serije 8 dodaje novi režim niske potrošnje koji može da produži trajanje baterije do 36 sati, sve dok je uparen sa iPhone telefonom. Ova funkcija privremeno onemogućava ili ograničava odabrane senzore i funkcije, uključujući Always-On Retina ekran, automatsko pokretanje vežbanja, obaveštenja o zdravlju srca i još mnogo toga. Značajno je da će ova funkcija takođe biti dostupna za Apple Watch serije 4, 5, 6 i 7. Apple Watch serije 8 je izrađen u dve veličine, 41 mm i 45 mm. Boje aluminijumskog kućišta za Apple Watch serije 8 uključuju zvezdano svetlo, ponoć, srebro i (PRODUCT)RED, dok kućište od nerđajućeg čelika nudi srebro, grafit i zlato.

Apple Watch SE

Pored Apple Watch serije 8, tu je i novi Apple Watch SE. Ne nudi mnogo promena, ali je unutra novi S8 procesor, isti onaj u Apple Watch Seriji 8. Ovo čini novi Apple Watch SE do 20% bržim od prethodne generacije. To takođe znači da je i na njemu dostupna detekcija pada. Dizajn novog Apple Watch SE je isti kao i njegovog prethodnika. Jedina fizička promena je redizajnirana odgovarajuća zadnja futrola napravljena od najlonskog kompozitnog materijala, što ga čini nešto lakšom nego ranije. Apple Watch SE je dostupan u aluminijumskim kućištima od 40 mm i 44 mm, u ponoćnoj, zvezdanoj i srebrnoj završnici.

Apple Watch Ultra

Međutim, ono što je jako zanimljivo predstavljeno juče je upravo Apple Watch Ultra, novi, jači i bolji model. Apple Watch Ultra ima novo kućište od 49 mm koje je napravljeno od nove formulacije titanijuma koja je izdržljivija nego ranije. Na levoj strani nalazi se novo dugme za radnju koje je prilagodljivo za širok spektar stvari, kao što je početak vežbanja, otvaranje aplikacije ili čak pokretanje prečice. Apple Watch Ultra ima maksimalnu osvetljenost ekrana od 2000 nita, što je 2x svetlije od bilo kog drugog Apple Watch-a. Tu su i tri ugrađena mikrofona za značajno poboljšanje kvaliteta zvuka, kao i napredni algoritmi za smanjenje buke vetra.

Apple Watch Ultra ima gomilu funkcija namenjenih ekstremnim sportovima. Postoji dvofrekventni GPS koji integriše nove algoritme pozicioniranja za najtačniji GPS od bilo kog Apple Watch-a do sada. Ovo korisnicima daje preciznije informacije za stvari kao što su udaljenost, tempo i podaci o ruti. Ostale Apple Watch Ultra karakteristike: Potpuno redizajnirana aplikacija Compass u WatchOS 9 pruža detaljnije informacije i tri različita prikaza. Kompas Vaypoints su brz i zgodan način da označite lokaciju ili tačku interesovanja direktno u aplikaciji Compass. Backtrack koristi GPS podatke da kreira putanju koja pokazuje gde je korisnik bio, što je korisno ako se izgubi ili dezorijentiše i treba mu pomoć da se vrati svojim koracima. Integrisana sirena od 86 decibela je dizajnirana za hitne slučajeve, ako se korisnici izgube ili povrede, i može pomoći da skrene pažnju na lokaciju. Koristeći novi merač dubine, Apple Watch Ultra ima aplikaciju Depth koja prikazuje vreme, trenutnu dubinu, temperaturu vode, trajanje pod vodom i maksimalnu dostignutu dubinu. Apple Watch Ultra ima najbolji vek trajanja baterije od bilo kog Apple Watch-a, dostižući do 36 sati tokom normalne upotrebe i do 60 sati korišćenjem nove postavke niske potrošnje.

AirPods Pro 2

Potom, Apple je najavio dugo očekivanu drugu generaciju AirPods Pro. Dizajn ostaje nepromenjen, a AirPods Pro 2 koristi isti faktor forme za uši kao i ranije. Ipak, u kutiji ćete dobiti novu veličinu oka za uši XS veličine. AirPods Pro 2 pokreće Apple-ov novi audio čip H2, koji nudi brojne nadogradnje u odnosu na H1 čip koji je prvi put debitovao 2019. godine. Apple kaže da možete očekivati da će AirPods Pro 2 poništiti do duplo više buke u odnosu na prethodne generacije. Tu je i novi audio drajver sa malim izobličenjem i prilagođeno pojačalo za bogatiju bazu i jasniji zvuk.

Apple proširuje režim Transparentnosti sa novom funkcijom Adaptive Transparency. Ova funkcija funkcioniše tako što koristi obradu na uređaju za smanjenje glasne buke u okolini, kao što je sirena vozila u prolazu, građevinski alati ili čak glasni zvučnici na koncertu. Na nosaču AirPods Pro, Apple je dodao dodatni kapacitivni sloj kontrola. Ove kontrole vam omogućavaju da prevučete prstom nagore ili nadole da biste trenutno podesili nivoe jačine zvuka. Takođe i dalje dobijate isti senzor sile dodira kao ranije za stvari kao što su kontrole reprodukcije i pauze.

AirPods Pro 2 nude 1,5 sati dodatnog vremena slušanja u odnosu na prvu generaciju, ukupno do šest sati. Sa futrolom za punjenje može da radi do 30 sati. Futrola za punjenje takođe sada podržava Find My sa preciznim praćenjem, ima integrisane zvučnike za pingovanje ako ga izgubite i integrisane konektore za narukvice. Takođe se sada može puniti preko Apple Watch i Apple MagSafe punjača.

iPhone 14 and iPhone 14 Plus

Prelazimo na iPhone 14. Apple je zvanično najavio iPhone 14 i iPhone 14 Plus na jučerašnjem događaju. Najveća promena ovde je, naravno, dodatak iPhone 14 Plus. Ovaj model ima ekran od 6,7 inča i zamenjuje „mini“ veličinu u liniji. iPhone 14 i iPhone 14 Plus pokreće A15 Bionic čip sa 5-jezgarnim GPU-om, što je neznatna nadogradnja u odnosu na iPhone 13 prošle godine. Takođe imaju podršku za detekciju pada, baš kao na Apple Watch-u. Oba modela imaju ažurirani unutrašnji dizajn za bolje termalne performanse i Super Retina XDR ekrane sa OLED tehnologijom koja podržava 1200 nita najveće HDR osvetljenosti.

Tehnologija kamere je takođe dobila veliko ažuriranje ove godine. I iPhone 14 i iPhone 14 Plus imaju novu glavnu kameru od 12 MP sa većim senzorom i većim pikselima. Apple je takođe dodao novi Photogenic Engine koji koristi hardver i softver za poboljšanje performansi pri slabom i srednjem osvetljenju za sve kamere: do 2x na Ultra Wide kameri, 2x na TrueDepth kameri i 2,5k na novoj glavnoj kameri.

Kompletan pregled nadogradnje kamere:

  • Nova glavna kamera sa većim otvorom blende ƒ/1,5 i pikselima od 1,9 µm, omogućavajući poboljšanja fotografija i videa u svim scenarijima osvetljenja za bolje detalje i zamrzavanje pokreta, manje šuma, brže vreme ekspozicije i optičku stabilizaciju slike sa pomakom senzora.
  • Nova prednja TrueDepth kamera sa otvorom blende ƒ/1.9 koja omogućava bolje performanse pri slabom osvetljenju za fotografije i video zapise.
  • Korišćenjem autofokusa po prvi put, može da se fokusira još brže pri slabom osvetljenju i da snima grupne snimke sa veće udaljenosti. N
  • ovi režim radnje za neverovatno uglađen video koji se prilagođava značajnim potresima, pokretima i vibracijama, čak i kada se video snima usred akcije.
  • Ultra široka kamera, koja nudi jedinstvenu perspektivu za šire snimke i poboljšanja fotografija pri slabom osvetljenju uz Photonic Engine.
  • Poboljšani blic True Tone koji je 10 procenata svetliji i ima bolju uniformnost za konzistentnije osvetljenje.
  • Bioskopski (Cinema) režim, sada dostupan u 4K pri 30 fps i 4K pri 24 fps.
  • End-to-end Dolby Vision HDR dostupan samo na iPhone-u.

iPhone 14 i iPhone 14 Plus takođe dodaju podršku za satelitsko povezivanje. Apple ovo naziva proširenjem Hitne SOS funkcije, koji kombinuje prilagođene komponente duboko integrisane sa softverom kako bi se omogućilo antenama da se povežu direktno sa satelitom, omogućavajući razmenu poruka sa hitnim službama kada su van mreže mobilne mreže ili Wi-Fi mreže. Sateliti su pokretne mete sa malim propusnim opsegom i može proći nekoliko minuta da poruke prođu. Pošto se svaka sekunda računa, sa Hitnim SOS-om preko satelita, iPhone unapred učitava nekoliko vitalnih pitanja da proceni situaciju korisnika i pokazuje im gde da usmere svoj telefon da se poveže sa satelitom. Početni upitnik i naknadne poruke se zatim prosleđuju centrima u kojima rade stručnjaci obučeni od kompanije Apple i koji mogu pozvati pomoć u ime korisnika. Ova revolucionarna tehnologija takođe omogućava korisnicima da ručno dele svoju lokaciju preko satelita pomoću Find My kada nema mobilne ili Wi-Fi veze.

Hitni SOS putem satelita biće dostupan korisnicima u SAD i Kanadi u novembru, a usluga će biti besplatna dve godine.

iPhone 14 Pro

Na kraju, glavna atrakcija, iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max. Najveća promena ovde je potpuno novi izrez (notch) „Dinamičko ostrvo“ koji se pojavljuje na vrhu ekrana umesto ureza pored Always-On ekrana. Novi izrez u obliku pilule na vrhu je još interaktivniji i svestraniji nego što su glasine predviđale. Možete da dodirnete i zadržite da biste pronašli više opcija i kontrola. „Dinamičko ostrvo“ može da prikaže stvari kao što su omoti albuma za sadržaj u aplikaciji Muzika, kontrole za FaceTime, određene pozadinske aktivnosti i još mnogo toga. Nova funkcija Live Activities koja dolazi u iOS 16 takođe se integriše sa „Dinamičkim ostrvom“, što znači da možete da vidite obaveštenja uživo i direktno u novom delu ekrana. „Dinamičko ostrvo“ omogućava nove načine interakcije sa iPhone-om, sa dizajnom koji spaja liniju između hardvera i softvera, prilagođavajući se u realnom vremenu da bi prikazao važna upozorenja, obaveštenja i aktivnosti“, kaže Apple.

iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max takođe uključuju velika unapređenja tehnologije ekrana. Okviri su tanji i sada postoji maksimalna spoljašnja osvetljenost od 2000 nita uz HDR osvetljenost od 1600 nita. Međutim, veće ažuriranje ekrana je novi Always-On Display. Uvek uključen ekran prikazuje vreme, vidžete i aktivnosti uživo. Takođe možete da prikažete svoju pozadinu u zatamnjenom stanju. Novi Always-On displej je omogućen zahvaljujući ažuriranom ProMotion ekranu koji sada može da se osvežava na samo 1Hz, dok i dalje dostiže do 120Hz. Što se tiče performansi, iPhone 14 Pro pokreće novi A16 čip, koji je izgrađen na unapređenom 4nm procesu radi poboljšanja efikasnosti i performansi. Apple nije ulazio u mnogo specifičnosti samih performansi A16, već se fokusirao na to kako Appleova tehnologija čipova nastavlja da bude godinama ispred „najbližeg konkurenta“. Tehnologija kamere za iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max je impresivna koliko smo očekivali. Glavna kamera je ažurirana na sočivo od 48 MP sa senzorom od četiri piksela i otvorom blende f/1,78. Ovaj senzor sa četiri piksela „prilagođava se fotografiji koja se snima“, kombinujući svaka četiri piksela u jedan. Čineći to, Apple kaže da možete da dobijete „neverovatne slike pri slabom osvetljenju“, kao i da smanjite veličinu fotografije. Senzor sa četiri piksela takođe omogućava 2x Telephoto opciju koja koristi srednjih 12 megapiksela senzora za fotografije pune rezolucije i 4K video zapise bez digitalnog zuma. Pored toga, koristeći ProRAW funkciju, profesionalci mogu da snimaju punu rezoluciju od 48 MP.

Modeli iPhone 14 Pro takođe koriste Photogenic Engine za poboljšanje performansi pri slabom i srednjem osvetljenju.

Osim novih ovih promena, postoji niz drugih nadogradnji uključujući prvu ikada nadogradnju za Ultra Wide kameru:

  • Nova ultra široka kamera od 12 MP sa 1,4 µm piksela, koja daje oštrije slike sa više detalja, poboljšavajući već moćne mogućnosti makro fotografije.
  • Poboljšana telefoto kamera koja nudi 3x optički zum.
  • Nova prednja TrueDepth kamera sa otvorom blende ƒ/1.9 koja omogućava bolje performanse pri slabom osvetljenju za fotografije i video zapise. Korišćenjem autofokusa po prvi put, može da se fokusira još brže pri slabom osvetljenju i da snima grupne snimke sa veće udaljenosti.
  • Novi Adaptive True Tone blic koji je potpuno redizajniran sa nizom od devet LED dioda koje menjaju obrazac na osnovu izabrane žižne daljine.
  • Prednosti moćne računarske fotografije kao što su noćni režim, Smart HDR 4, portretni režim sa portretnim osvetljenjem, noćni režim portretnih fotografija, fotografski stilovi za personalizovanje izgleda svake fotografije i Apple ProRAW.
  • Novi režim radnje za neverovatno uglađen video koji se prilagođava značajnim potresima, pokretima i vibracijama, čak i kada se video snima usred akcije.
  • Bioskopski režim, sada dostupan u 4K pri 30 fps i 4K pri 24 fps.
  • Profesionalni radni tokovi za video, uključujući ProRes i Dolby Vision HDR od kraja do kraja.

I naravno, iPhone 14 Pro nudi i druge ranije pomenute funkcije, uključujući otkrivanje sudara i hitni SOS preko satelita.

Sve najavljene Apple uređaje očekujemo uskoro u Macoli.

SHOPPING CART

close