Veliki izveštaj: Šta je sve predstavljeno na upravo završenom Apple WWDC22

Apple je zvanično predstavio iOS 16 sa novim funkcijama fokusiranim na prilagođavanje, komunikaciju i još mnogo toga na ovogodišnjem Apple događaju WWDC22. Kompanija kaže da iOS 16 donosi potpuno novi izgled i funkcionalnost zaključanog ekrana sa mnoštvom novih opcija prilagođavanja. Pogledajmo šta je sve Apple pripremio

iOS 16 novosti

Craig Federighi kaže da iOS 16 uključuje „najveće unapređenje izgleda zaključanog ekrana, potpuno menjajući kako izgleda i kako funkcioniše za Vas“. Možete da dodate vidžete na zaključani ekran, prilagodite dubinu polja sa slikom u pozadini i još mnogo toga.

Tu je i nova galerija pozadina uključena u iOS 16. Apple je dodao gomilu novih opcija pozadine, kao i nove animacije kada otključavate Vaš iPhone.

iOS 16 takođe uključuje promene u načinu prikazivanja obaveštenja. Konkretno, postoje nove funkcije za ono što Apple naziva „Obaveštenja uživo“. Programeri će moći da usvoje ovu funkciju pomoću novog API-ja za obaveštenja uživo.

Nove iMessage funkcije u iOS 16

Apple se osvrnuo na tri najčešća zahteva kada su poruke u pitanju. Nove karakteristike uključuju:

  • Izmena poruka
  • Opozivanje poruke
  • Označi poruku kao nepročitanu

iOS 16 proširuje dostupnost Shared With You funkcije, uključujući novu integraciju sa porukama i novi API koji programeri mogu da usvoje.

Dolaze i promene u Diktatu, sa potpuno novim sistemom diktiranja na uređaju. Novi sistem diktata vam omogućava da lako prelazite između kucanja i korišćenja diktata za sastavljanje poruka.

Da bi poboljšao mogućnost da se aplikacije trećih strana integrišu sa Siri, Apple predstavlja App Intent API. Ovo će omogućiti aplikacijama da se integrišu sa Siri bez dodatnog rada.

Uz iOS 16, popularna funkcija Live Text se takođe po prvi put proširuje na video. Ovo vam omogućava da izaberete tekst iz video zapisa. Tu je i novi Live Text API koji omogućava programerima da koriste funkcije Live Texta u svojim aplikacijama.

Takođe se dodaje nova funkcija mašinskog učenja koja vam omogućava da lako izaberete temu slike, uklonite pozadinu i kopirate je u drugu aplikaciju.

iOS 16 funkcije: Wallet aplikacija

Apple pay se uveliko koristi i u Srbiji. Za sada je to moguće preko 4 banke, a očekuje se uskoro još banaka koje će podržati Apple Pay. A novi iOS 16 donosi neka unapređenja.

U američkim državama koje podržavaju digitalne lične karte u Walletu, korisnici će takođe moći bezbedno da dele svoje rođendane sa aplikacijama radi provere starosti. Nažalost, ova funkcionalnost neće skoro doći na srpsko tržište.

Apple Pay Later je sada i zvanično najavljen. Apple Pay Later je nova funkcija finansiranja koja će omogućiti korisnicima da podele svaku kupovinu preko Apple Pay, u prodavnicama ili na mreži, na šest nedeljnih rata bez kamate. Plaćanjima se upravlja preko aplikacije Wallet. Da li će ova funkcija biti omogućena i u Srbiji ostaje da se vidi.

Unapređene Apple mape u iOS 16

Apple proširuje funkciju preletanja u Apple mapama i redizajnira kartografske mogućnosti na nove gradove. Redizajnirane mape stižu u sledeće gradove:

Atlanta
Čikago
las Vegas
London
Los Anđeles
Melburn
Majami
Montreal
Nju Jork
Philadelphia
San Diego
San Francisko
Seattle
Sidney
Toronto
Vankuver
Vashington DC

Dalje, rutiranje sa više zaustavljanja dolazi po prvi put u Apple Maps. Apple kaže da korisnici mogu unapred planirati do 15 zaustavljanja. Takođe možete da koristite Siri da dodate dodatne stranice na rutu tokom vožnje.

Nove funkcije javnog prevoza u Apple mapama omogućiće korisnicima da planiraju tranzitne rute sa specifičnim informacijama o cenama i integraciji sa Apple Pay.

iOS 16 i sport

Nove sportske funkcionalnosti stižu u Apple News. Korisnici u SAD, Velikoj Britaniji, Kanadi i Australiji će sada moći da pronađu sportske informacije u Apple News aplikaciji, i putem vidžeta i push obaveštenja. Apple News+ donosi vrhunsko izveštavanje o sportu kroz partnerstvo sa lokalnim novinskim publikacijama.

Još mnogo toga u iOS 16

Možda i najočekivanija mogućnost stiže u Family Sharing. Detaljnija kontrola nad sadržajima kojima dete može da pristupi, brzi početak dodavanja i kreiranja Apple naloga za novo dete, člana Famili Sharing-a i iCloud Shared Family Photo Library omogućava deljenje određenih iCloud fotografija sa članovima porodice u jednom zajedničkom folderu kako se više ne bi duplirale fotografije. Mnogi su željno iščekivali ovu mogućnost. Zamislite, otišli ste na more. Vi ste napravili 20 fotografija, partner je napravio/la 50 fotografija a dete 10 fotografija. Kad svako svakom isprebacuje fotografije, završite sa istim setom fotografija, tri puta! Toga više neće biti. A najvažnije, smanjuje se i korišćenje iCloud prostora. Ostaje da vidimo još kako će tačno, u detalje ova funkcija raditi.

Lična bezbednost i iOS16

iOS 16 uvodi novu funkciju lične bezbednosti koja omogućava korisnicima da brzo onemoguće deljenje lokacija, kretanja, podatke o nalogu, pristup porukama i drugih važnih informacija sa drugim korisnikom u okviru Family grupe, posebno u slučajevima zlostavljanja.

Unapređenja Home aplikacije u iOS16

iOS 16 takođe donosi nove funkcije u aplikaciju Home, sa posebnim fokusom na predstojeći Matter standard. Standard Matter treba da postavlja temelj za nove Homekit uređaje i dodatke, a  Apple je donirao svoj HomeKit standard. Tako, uskoro bi razni proizvodi raznih proizvođača trebalo da savršeno funkcionišu zajedno, jer će ih ovaj novi standard potpuno ujediniti. Svi koji prave pametne kuće i stanove i krenuli su u taj poduhvat znaju koliko je ovo važno.

iOS 16 takođe uključuje potpuno novu aplikaciju Home sa novim dizajnom, novim kategorijama i još mnogo toga. Sada možete da vidite sve svoje sobe na jednoj stranici, nove opcije kategorije, bolju podršku za više kamera i druge važne informacije. Klasične pločice aplikacije Home su takođe redizajnirane tako da su važnije pločice veće.

CarPlay u iOS 16

Sa iOS 16, Apple unosi ogromne promene u CarPlay. Dizajniran je da „ponovno osmisli CarPlay iskustvo“ u svim različitim sistemima za zabavu u automobilu. Ovo uključuje širok spektar novih funkcija i integracija sa samim automobilom.

CarPlay sada može da koristi dodatne informacije iz vašeg automobila, uključujući klimu, instrument table i još mnogo toga i prikazuje na svim ekranima u autu, i to kako vi želite. Možete podesiti klimu preko CarPlay-a, kontrolisati radio u automobilu i još mnogo toga. Apple Maps se takođe može prikazati na instrument tabli.

Stiže krajem sledeće godine.

Novi M2 čip

Revolucija se nastavlja. Apple je lansirao Apple Silicon uz veliku pompu u oktobru 2020. godine, sa čipom prve generacije pod nazivom „M1“. Sada, Apple debituje sa svojom drugom generacijom prilagođene Mac čip arhitekture, koja je, potpuno očekivano, nazvana M2. M2 čip stiže u potpuno novi redizajnirani MacBook Air.

Apple kaže da su performanse procesora 18% brže. Sada možete dobiti 50% više memorijskog propusnog opsega u odnosu na M1, sa do 24 GB ukupne RAM memorije. Takođe sada postoji ukupno 10 GPU jezgara, sa do 35% boljim grafičkim performansama od M1.

M2 je napravljen na istom pet nanometarskom procesu kao i M1, kako se priča. Apple kaže da M2 čip može da se takmiči sa vrhunskim čipovima za laptop računare sa delićem snage, isporučujući 90% performansi 12-jezgrenog Intel CPU-a uz četvrtinu snage. Jezgra Media Engine-a unutar M2 su takođe značajno nadograđena.

MacOS Ventura

Apple je najavio i macOS Ventura, verziju 13 Mac operativnog sistema. Ove godine, kompanija se fokusirala na dalje unapređenje funkcije Continuity između Mac, iPhone i iPad uređaja nakon što je predstavila Universal Control sa macOS 12.

Uz Handoff, korisnici mogu lako da premeste poziv sa iPhone-a ili iPad-a na svoj Mac samo jednim klikom ako je uređaj u blizini računara. Još jedno ogromno ažuriranje omogućava korisnicima da svoj iPhone pretvore u veb kameru za Mac. Ova funkcija radi bežično i podržava sve aplikacije, ne samo FaceTime. Takođe sadrži portretni režim i efekte Studio Light.

Safari je dobio Tab Shared Groups i druga ažuriranja koja Apple-ov veb pregledač čine efikasnijim za gledanje video zapisa na MacBook računarima bez pražnjenja baterije. Korisnici čak mogu da kreiraju zajedničku početnu stranicu da bi pristupili istoj listi omiljenih veb lokacija.

Mail je doživeo „najveći remont za pretragu u poslednjih nekoliko godina“. Apple-ov klijent e-pošte Mail sada ima pametnu pretragu sa autodovršavanjem, kao i opcije za zakazivanje i otkazivanje slanja e-pošte. Što se tiče iMessage-a, on je još više integrisan sa aplikacijama tako da korisnici mogu da sarađuju dok uređuju datoteke ili gledaju nešto zajedno sa SharePlai-om.

Spotlight je redizajniran tako da prikazuje bogatije rezultate. Sada može da traži slike koristeći Live Text, lokaciju, pa čak i ljude ili objekte. Tu je i novi „Stage Manager“ tako da korisnici mogu bolje da organizuju sve svoje otvorene aplikacije u različite aranžmane.

Ostale nove funkcije uključuju nove ugrađene aplikacije kao što su Sat i Vreme, kao i potpuno redizajnirane sistemske postavke i više opcija privatnosti i bezbednosti.

macOS Ventura će biti dostupna developerima danas, a public beta sledećeg meseca. Zvanična verzija za sve korisnike će biti dostupna na jesen.

Novi MacBook Air sa M2 čipom

Najavljen je božanstveni novi MacBook Air, sa upravo najavljenim M2 čipom unutra. Novi MacBook Air ima redizajnirano kućište i dolazi u upečatljivim novim bojama kućišta.

Novi Air dizajn dolazi u srebrnoj, svemirsko sivoj, zvezdanoj, ponoćnoj i zlatnoj boji. Prethodni klinasti oblik „suza“ zamenjen je jednostavnijom šasijom ravnih ivica, poput iPhone-a i iPad-a. Baš kao 2021 MacBook Pro, ekran je takođe gurnut bliže ivicama uz dodatak famoznog notcha na ekranu.

Air je tanak 11,3 mm, ima Magic Keyboard sa Touch ID dugmetom za uključivanje, a možda i najveće oduševljene što se vraća MagSafe za magnetno i bezbedno punjenje. Apple navodi da novi MacBook Air dobija oko 18 sati neprekidne video reprodukcije jednim punjenjem baterije.

Ukupna veličina ekrana za MacBook Air je povećana na 13,6 inča, zahvaljujući tanjim okvirima. U notch-u se nalazi nova veb kamera od 1080p.

M2 čip je do pet puta brži od Intel MacBook Air-a poslednje generacije i do 40% brži od M1 Air 2020. Takođe dolazi sa potpuno novim punjačem sa dva USB-C porta. MacBook Air može brzo da se napuni do 50% baterije za 30 minuta.

watchOS 9

Sa današnjom najavom, watchOS 9 će korisnicima Apple Watch-a doneti prefinjeno iskustvo sa poboljšanim i novim izgledima sata, boljom aplikacijom za vežbanje sa novim vežbama i još mnogo toga.

Neke od novih funkcionalnosti su:

  • zone otkucaja srca, koje se mogu ručno kreirati ili automatski izračunati korišćenjem personalizovanih zdravstvenih podataka i mogu se koristiti za praćenje intenziteta treninga
  • Četiri nova lica sata
  • Praćenje spavanja, koje u watchOS 9 pruža još više uvida uvođenjem faze spavanja
  • Aplikacija za lekove na Apple Watch-u i iPhone-u, koja pomaže korisnicima da upravljaju i prate svoje lekove, vitamine i suplemente;
  • Podrška za QWERTY tastaturu za francuski, nemački, italijanski, japanski, portugalski (Brazil) i španski (Meksiko, Španija i Latinska Amerika) na Apple Watch Series 7.

Pored toga, WatchOS 9 će biti dostupan za korisnike Apple Watch serije 4 i novije.

Novi MacBook Pro 13“ sa M2 čipom

Apple je danas predstavio ažurirani MacBook Pro od 13 inča koji sadrži Apple-ov prilagođeni M2 čip sledeće generacije.

Novi 13-inčni MacBook Pro je u suštini unapređena verzija sa M2 čipom, jer je dizajnom i drugim hardverskim karakteristikama identičnan sa prethodnim modelom.

Napravljen korišćenjem 5-nanometarske tehnologije druge generacije, Appleov ‌M2‌ čip poboljšava M1 u svakom pogledu, sa 18% bržim CPU-om, 35 ​% moćnijim GPU-om i 40% bržim Neural Engine-om. Takođe isporučuje 50% više memorijskog propusnog opsega u poređenju sa ‌M1‌ i do 24 GB brze objedinjene memorije.

Sa bržim 8-jezgarnim CPU-om i 10-jezgarnim GPU-om, rad sa RAV slikama u aplikacijama kao što je Affiniti Photo je skoro 40% brži u odnosu na prethodnu generaciju i do 3,4 puta brži za korisnike koji vrše nadogradnju sa modela bez Apple silikona, prema rečima predstavnika Applea.

Apple kaže da je igranje igara koje zahtevaju grafiku kao što je Baldur’s Gate 3 takođe skoro 40% brže od prethodnog 13-inčnog MacBook Pro-a i do 3,3 puta brže za korisnike koji nadogradnjuju sa modela bez Apple silikona.

Uz podršku za ProRes kodiranje i dekodiranje u medijskom mehanizmu ‌M2‌, korisnici mogu da reprodukuju do 11 strimova 4K i do dva toka 8K ProRes videa i mogu da konvertuju svoje video projekte u ProRes skoro 3 puta brže nego ranije.

MacBook Pro od 13 inča nudi do 20 sati video reprodukcije sa jednim punjenjem. Zahvaljujući Apple silikon ‌M2‌ čipu, 13-inčni MacBook Pro takođe podržava do 24 GB objedinjene memorije, zajedno sa 50 odsto više memorijskog propusnog opsega. MacBook Pro od 13 inča će biti dostupan za naručivanje od sledećeg meseca.

iPad OS 16

iPadOS 16 će ​​promeniti način na koji korisnici obavljaju posao na Apple-ovom tabletu. Evo šta dolazi ove jeseni.

Za ovogodišnje ažuriranje, Apple pravi značajne promene u obavljanju više zadataka, unapređuje kolaboracione funkcionalnosti i uvodi nekoliko novih aplikacija. Evo svega što treba da znate o iPadOS-u 16.

Kao što se ranije pričalo, ove jeseni dolaze značajne promene za iPad u vezi sa multi-taskingom i prozorima. Počevši od iOS 16, korisnici iPad-a će moći da menjaju veličinu i preklapaju prozore zahvaljujući novoj funkciji Stage Manager, koja je takođe dostupna na macOS Ventura. U suštini, Stage Manager kreira neku vrstu „faze“ za vaše aplikacije, sa trenutnom aplikacijom u centru ekrana.

Ako želite da iskoristite prednosti obavljanja više zadataka sa Stage Manager-om, možete da promenite veličinu trenutne aplikacije preko celog ekrana prevlačenjem ugla. Kada promenite veličinu aplikacije, iPadOS će prikazati nedavno korišćene aplikacije levo od postojeće aplikacije i priključnu stranicu na dnu ekrana. Možete da prelazite između aplikacija jednostavnim dodirom na prozor ili ikonu aplikacije.

Stage Manager vam takođe omogućava da preklapate prozore prevlačenjem aplikacije na stranu vaše trenutne aplikacije. Stage Manager će automatski pozicionirati vaše aplikacije kako bi pružio veći prikaz dok se fokusira na aplikaciju koju ste upravo doneli. Ako želite da vidite više sadržaja u svojim aplikacijama, uvek možete da promenite veličinu i pozicionirate svoje aplikacije.

Još jedan dodatak iPad-u u iPadOS-u 16 je puna podrška za spoljni ekran. Iako je iPadOS ranije podržavao spoljne monitore, bio je ograničen jer je u suštini odražavao ono što je bilo na ekranu vašeg iPad-a. Takođe nije iskoristio prednosti širih razmera za sve aplikacije.

Kada povežete kompatibilni iPad koji koristi iPadOS 16, vaša pozadina i priključna stanica će se proširiti na vaš spoljni ekran, dok će postojeći prozori aplikacija ostati na ekranu vašeg iPad-a. Ako pomerite kursor svog iPad-a na spoljni ekran i pokrenete aplikaciju sa priključne stanice, ona će se otvoriti u Stage Manager-u na vašem spoljnom ekranu. Odatle možete da prevlačite i otpuštate datoteke, grupišete aplikacije i prozore zajedno i, naravno, menjate veličinu i preklapate prozore.

Ukupno, možete da pokrenete do osam aplikacija na ekranu istovremeno na vašem iPad-u i spoljnom ekranu. Međutim, kao što možete očekivati, biće vam potreban noviji iPad sa M1 opremom da biste iskoristili prednosti ovih moćnih novih funkcija. Kompatibilni modeli uključuju iPad Air (5. generacija), iPad Pro od 12,9 inča (5. generacija) i iPad Pro od 11 inča (3. generacija).

Sa sjajnim novim funkcijama za više zadataka u iPadOS-u 16, Apple takođe podiže aplikacije na viši nivo sa dodatnim poboljšanjima „desktop klase“. Neki primeri u Apple-ovim ugrađenim iPad aplikacijama uključuju prilagodljive trake sa alatkama, polja za pretragu koja se pojavljuju na tačnoj lokaciji u aplikacijama, kontekstne menije koji omogućavaju više izbora i radnji, opcije poništavanja i ponavljanja na liniji, pronalaženje i zamena i još mnogo toga.

Apple je takođe pomenuo funkcije specifične za desktop klase u iPadOS-u 16. Jedna od njih je za aplikaciju Datoteke, gde ćete moći da promenite ekstenzije datoteka i pristupite dodatnim detaljima o vašim dokumentima i fasciklama. U aplikaciji Mail možete prevući i otpustiti kontakte za brzo deljenje, dok će aplikacija Kalendar omogućiti da vidite dostupnost učesnika koji su pozvani na sastanak.

Napokon stiže i Weather aplikacija posle toliko mnogo godina. Ranije dostupan samo kao vidžet, Vreme na iPad-u će izgledati slično aplikaciji na vašem iPhone-u sa istim razigranim animacijama za vremenske uslove i detaljnim klimatskim informacijama — samo u većem obimu.

Na iPad-u ćete moći da vidite module za 10-dnevnu prognozu, prognozu po satu, padavine, UV indeks i još mnogo toga, sve na prvi pogled. Dodirom na modul vremenske prognoze dobićete dodatne detalje, grafikone i projekcije. Za programere, Apple je predstavio WeatherKit, koji im omogućava da ugrade Appleove vremenske podatke direktno u aplikacije trećih strana.

Iako se neće pokrenuti sa iPadOS-om 16, Apple će doneti još jednu novu aplikaciju na iPad, iPhone i Mac kasnije ove godine pod nazivom Freeform. U suštini, Freeform je aplikacija za „tablu“ koja omogućava korisnicima da dele veze, Apple Pencil skice i beleške, dijagrame i još mnogo toga sa drugima u realnom vremenu. Izmene napravljene na tabli se prikazuju drugima sa imenom saradnika, a vizuelni indikatori ističu tačno mesto koje se ažurira.

Ostale nove funkcije za saradnju u iPadOS-u 16 uključuju način da se pokrene deljenje dokumenta sa drugima direktno iz lista za deljenje. Ako već imate timski ili grupni razgovor, možete da delite dokument za saradnju sa svima samo jednim dodirom umesto da svakoj osobi šaljete vezu. Dokumenti koji se dele preko lista za deljenje takođe više nisu kopije, tako da sve lepo možete držati uredno u jednoj datoteci.

Kada se ljudi pridruže dokumentu koji delite, videćete novu stavku na traci sa alatkama u Appleovim aplikacijama koja navodi sve učesnike i omogućava pokretanje FaceTime poziva. Deljeni dokumenti će pružati obaveštenja za bilo kakve izmene, a ako delite putem poruka, videćete obaveštenja o ažuriranju za sve što ste možda propustili dok ste bili odsutni.

Ovo su samo neke od najava. Još mnogo toga je urađeno „ispod haube“ a što nije predstavljeno na Apple događaju. Jer ne bi trajao 2 nego 22 sata. Jedva čekamo jesen.

SHOPPING CART

close