iOS 15: Sve što treba da znate

iOS 15 uskoro izlazi i jako smo uzbudjeni da podelimo sa vama sve novitete koje je Apple predstavio za iOS 15. Neki od noviteta kojima se radujemo su redizajnirane notifikacije i redizajn aplikacija poput Safari, Maps, Notes, Weather. Takodje, Apple je kreirao novi “Focus” mode koji pomaže da redukujemo svakodnevne distrakcije.

Notifikacije

Notifikacije su redizajnirane u novom iOS15 tako da prikazuju fotografije kontakata i veće ikonice za aplikacije. Kako bi smanjili distrakcije od notifikacija, ‘notification summary’ sakuplja notifikacije na jedno mesto i predstavlja ih korisniku u prikladno vreme.

Focus

Focus je novi feature u iOS 15 koji filtrira notifikacije i aplikacije u zavisnosti od toga na šta korisnik želi da se fokusira u odredjenom trenutku. Kada Focus blokira dolazeće notifikacije, status će se pojaviti kao na fotografiji iznad u Messages. iOS će sam predlagati Focus za različite prilike, poput vremena na poslu, ili u vreme pred spavanje koristeći vaš jedinstveni način korišćenja mobilnog uređaja, ali takođe možete i sami podesiti Focus. Kada ste postavili Focus na jednom Apple uređaju, svi drugi uređaji sa vašim nalogom će automatski preći u isti režim rada.

Safari

Safari ima potpuno novi dizajn. Kontrole su sada jako lakše za korišćenje sa jednom rukom, i daje više prostora da se korisnici fokusiraju na sadržaj stranice. Novi kompaktni tab bar koji se nalazi na dnu ekrana tako da korisnici mogu lako da se kreću izmedju tabova. Tab grupe dozvoljavaju da sačuvate tabove i lako im pristupite sa bilo kog uredjaja. Takodje, postoji i kustomizirana verzija homepage-a i veb ekstenzije po prvi put!

Mape

Mape sada nude novo 3D iskustvo u gradovima sa značajnim poboljšanim detaljima, pokazujući zgrade, pešačke zone, biciklističke staze itd. Sada postoji novo “city-driving experience” sa dodatnim detaljima na putevima i poboljšane tranzitne feature, poput pinovanih omiljenih linija i AR uputstva za kretanje.

FaceTime

U novom update-u iOS15, Apple se potrudio da doda i zvučnu izolaciju tako da sada vaš glas zvuči bolje nego ikada. Takođe, sada FaceTime podržava Portrait mode i nudi novi grid view kako biste videli više korisnika u isto vreme. SharePlay opcija vam dozvoljava da delite sadržaj u okviru FaceTime poziva. Korisnici takođe mogu da generišu linkove za šerovanje, kao na primer zakazani Facetime poziv koji mogu otvoriti i vaši prijatelji sa Android/Windows uređajima.

Uz macOS Monterey i iPad OS 15, iOS 15 je trenutno u public beta modu do kraja meseca, a na jesen stiže i na našim uređajima!

SHOPPING CART

close