МАЦОЛА – Istorija profesionalnih rešenja

Najranija istorija profesionalnih rešenja koja smo projektovali i instalirali osamdesetih godina je povezana sa neprikosnovenošću primene Apple računarskih tehnologija u grafičkoj pripremi ili DTPu – Desktop Publishing kako su to zvali u Macintosh postojbini. Macintosh iz 1984. i prvi Apple laserski printer sa ugrađenim PostScript interpreterom  koji je Apple tada prodavao su bili prvi u grafičkoj pripremi koji su uspostavili WYSIWYG standard, What You See Is What You Get.

Apple je proizvodio crno beli monitor visoke rezolucije sa katodnom cevi od 21” tada visoke rezolucije 1152 x 870 jedinstven na tržištu koji je upotrebljavan za, paradoksalno kolor pripremu za štampu, prodavao se kao Macintosh Two-Page Monochrome Display. Apple je takođe nudio i čuveni Portrait Display, veličine A4 strane, rezolucje 640 x 870 koji još čuvamo u radnom stanju u našem МАЦОЛА muzeju.

Prvi veliki Apple kupci u tada Jugoslaviji su bili “Dečije novine” iz Gornjeg Milanovca, tada vlasnik Diznijevih autorskih prava, “Narodna banka Jugoslavije” i njen umetnički studio, a najveći događaj potpuno pokriven Apple kompjuterskom mrežom bila je “Konferencija pokreta Nesvrstanih” 1989. godine

Tada je Apple bio jedina kompjuterska platforma na kojoj ste mogli pisati na svim svetskim jezicima od arapskog do srpskohrvatskog, sa kompletom profesionalnih fontova najvišeg DTP standard a kompjuteri su mogli jednostavno da se umreže Apple Talk mrežom i povežu na Apple Laser Writer postscript printer, vrlo napredno za to vreme, ni jedan drugi brend nije mogao da ponudi sve to zajedno. To je bilo vrlo značajno za rešavanje potreba “Konferencije pokreta Nesvrstanih”. Wi Fi generaciji Apple Talk možda ne izgleda impresivno ali osamdesetih to je bilo pravo čudo, a tek laserski postscript printer. Sada je Dizni u Apple vlasništvu a “Dečije novine” koje su jedan od svojih crtanih romana “Nikad robom” štampali u danas neverovatnom tiražu od 600000 primeraka koji svi današnji tabloidi zajedno u Srbiji ne mogu da dostignu, sada više ne postoje.

Pratite nas, dodaćemo još činjenica o ovoj našoj kompanijskoj praistoriji, ali hajde sada da krenemo na malo noviju istoriju.

Period zabrane rada od uvođenja sankcija 1991. do zasedanja Američkog kongresa 2001. godine na kome su ukinute sankcije na Apple i IBM na teritoriji SR Jugoslavije i kada su se stvorili uslovi da ponovo potpišemo ugovor, vrate nam sve licence i ponovo upotrebljavamo Apple tehnologiju, je dokumentovan ali ga još uvek nećemo objavljivati. Posle vraćanja licenci ubrzo ponovnom sertifikacijom zaposlenih i ispunjavanjem Apple standarda postajemo prvi Apple Solution Expert na Balkanu, Apple Authorized Reseller, posle toga i Apple Authorized Service Provider i prvi Apple Authorized Training Provider među zemljama istočne Evrope.

Kako smo postali МАЦОЛА

Godine 2006. uspevamo da proizvedemo RAID za Apple platformu koji je po performansama bio oko tri puta brži u čitanju i zapisivanju video fajlova od Apple XRAIDa, a cena mu je bila skoro dva puta manja nego cena Apple XRAIDa. Zahvaljujući forumu Red kamere koju je napravio Jim Janard i promovisao forum za video profesionalce, naš RAID se pročuo među profesionalcima širom planete. Naš RAID sa priloženim testovima je izazvao veliku pažnju na RED forumu. RAID je dobio ime na konkursu na internetu. Najviše glasova je osvojilo ime Macola koje je predložio Darko Ković, Apple zaljubljenik iz Niša uz reči ”ако RAID ne nazovete MACOLA neću više da čujem za vas ”.

Nije morao mnogo da nas ubeđuje, ime je dobilo najveći broj glasova, a višeznačnost imena smo tek kasnije počeli da shvatamo jer MACOLA nije samo macola, nego i Macintosh i što je najvažnije macola je:

Tada smo odlučili da naš posao nastavimo da radimo pod brendom МАЦОЛА. Kada smo registrovali i prijavili domen koji je tada bio www.macola.co.yu naišli smo na neočekivan problem, naime dobili smo primedbu iz Apple marketinga da je macola izvedeno od mac, a to je Apple brend i ne možemo ga mi upotrebljavati za identifikaciju naše firme.

Imali smo sreće da nam je baš tada u Beogradu u inspekciji bio čovek iz Apple Inc. poslat iz Kupertina radi sertifikacije rada trening centra, u tom momentu dosta visoko u hijerarhiji u Appleu. Kada smo mu objasnili prirodu problema i šta macola znači na jeziku naših naroda i narodnosti, posebno to da je zaštićeni logo ćirilični, čovek je prasnuo u smeh i trenutno smo dobili zvanično odobrenje za upotrebu domena, imena i svega povezanog sa tim u svojstvu zvaničnog lokalnog, tada i jedinog Apple predstavnika u Srbiji, za prodaju, servis, obuke i sertifikaciju svih polaznika uključujući i obuke i sertifikaciju Apple instruktora.

I od tada smo Macola.

Prvi investitor u naš proizvod i vlasnik МАЦОЛЕ serijski broj 00001 je bila marketinška agencija “Domino” а zatim smo prve МАЦОЛЕ instalirali i u studio Gorana Bregovića. Posle pojave na RED forumu krenule su porudžbine iz Slovenije, Restart video produkcija je bila prva, iz Hrvatske je prva porudžbina stigla od legende stare Jugoslavije Tončija Huljića, sledeća porudžbina je bila iz Slovačke, pa Češke, Madjarske… lepo je bilo proizvoditi МАЦОЛЕ.

Kada smo spojili МАЦОЛУ i Apple server, Apple XSAN, Final Cut Server i Final Cut u kompletan produkcijski sistem koji je mogao imati i preko 40 klijenata povezanih na centralni МАЦОЛА RAID optičkom vezom, od kojih je svaki klijent mogao biti video montaža sposobna za kolaborativni rad na istom projektu za naše rešenje su postale zainteresovane velike produkcijske kuće i televizije. Brzina produkcije je dramatično ubrzana u odnosu na sve do tada poznate i upotrebljavane sisteme od kojih je najpoznatiji bio Avid čija je osnovna instalacija ove vrste koštala više od dva miliona evra.

Osnovna prednost našeg sistema je bila u tome što je МАЦОЛА sa brzinom čitanja diskova od za to vreme neverovatnih 2,25GB/sec mogla editovanje video materijala da radi bez gubljenja vremena na proizvodnju malih proxy video fajlova, montiralo se u punoj rezoluciji sa originalnim snimljenim fajlovima koje je samo posle snimanja trebalo iskopirati na centralnu МАЦОЛУ. Ova brzina je i danas za ozbiljan respekt posebno kada se zna koja je tehnologija tada bila upotrebljavana, klasični 3,5” SATA diskovi sa cilindrima, SSD diskovi su tada bili preskupi i nije se mnogo stanje promenilo čak ni u današnje vreme.

U novoj 2007. Godini smo napravili prve МАЦОЛА kontrolere i to proslavili na specifičan način što se vidi na slici dole.

Grafikon je te 2006. godine bio pravi šok, bilo je i neverice, čak i svađe na RED forumu. Glavnu sumnju je izazivalo to što rezultati dolaze iz Srbije (jedan Italijan je čak prokomentarisao, da je rezultat stiga sa američke adrese onoga ko je to napravio trenutno bi proglasili za genija), ali merenja su bila neumoljiva, svako ko je kupio МАЦОЛУ mogao je i lično da se uveri u rezultat I to se događalo u sve većim I većim brojevima.

Inženjeri iz poznate firme AJA su ovu našu sliku prokomentarisali sa “Crazy Serbs” pošto smo im poslali specifikacije i slike našeg proizvoda zajedno sa rezultatima merenja za koje smo upotrebili njihov test softver. Tada smo postali prva i jedina firma na svetu koja je od AJA kompanije dobila ugovor i kao AJA Reseller i kao AJA OEM – Original Equipment Manufacturer, što nikada pre i nikada posle ni jednoj firmi nisu dozvolili jer su to smatrali neopravdanim davanjem velike prednosti na tržištu nekoj firmi a da to nije firma u njihovom vlasništvu.

Naš novi sistem smo prvo ponudili jednoj lokalnoj produkcijskoj kući u našoj Srbiji, a ona se na žalost opredelila za Avid i potrošila skoro četiri puta više novca nego što bi platila naš sistem i pokazala tradicionalnu srpsku sumnjičavost u sopstvenu pamet. Naučili smo na teži način da je “teško biti mesija u svom selu”, a onda posle nepunih nedelju dana od tog gubitka posla kontaktirala nas je velika nemačka produkcijska kuća “Constantin entertainment” do kojih je nekako doprla informacija o našem rešenju produkcijskog sistema sa МАЦОЛОМ kao centralnim diskom .

Sa karmom dakle nikada nismo imali problem 😉

“Constantin Entertainment” je u Nemačkoj isključivo koristio Avidova višestruko skuplja ali u odnosu na naš sistem inferiornija rešenja https://www.avid.com. Nemci nisu ništa prepuštali slučaju, poslali su nam zbog provere našeg sistema svog Avid inženjera. Inženjer je bio iz Poljske, zvao se Pavle, kao naš pokojni Patrijarh. Naš inženjer Pop je pokušao da ga odobrovolji tom koincidencijom, ali inženjer iz Poljske uopšte nije reagovao. Pop je za test na centralnu МАЦОЛУ stavio HD materijal . МАЦОЛУ je umrežio optičkim kablovima preko 8 gigabitnih FC kontrolera sa osam montažnih jedinica, montaže su bile stari (tada novi) Mac Pro računari iz 2007. godine sa 4GB RAMa i 250 GB običnim 3,5” internim diskovima.  Isti klip (isti medija fajl na centralnoj MACOLI) je u različitim vremenima pustio u loop na svim montažama. Inženjer iz Poljske je prošao od montaže do montaže, Pop je zaključio da je proveravao da monitori nekim slučajem nisu direktno vezani video kablovima. Kada je postalo jasno da je u pitanju isti video fajl sa centralne МАЦОЛЕ samo je prokomentarisao “ovo Avid ne može”, Popov odgovor je bio “pa zato Vam to i pokazujem, Pavle”.

Strogi inženjer nam je napisao odličnu recenziju, prodali smo ozbiljan veliki sistem, ne bilo kome nego ozbiljnom Nemačkom klijentu “Constantin Entertainment” a sve ostalo je postalo legenda. “Constantin Entertainment” je u jednom trenutku istovremeno na našem sistemu radio čak 52 projekta od kojih ste većinu gledali “Home Makeover” “Prvi glas Srbije” ”Prvo lice Srbije”… itd. i apsolutno niko na našem tržištu nije mogao da im parira ni približno.

Na slici se vide dva Mac Pro računara stare generacije koji su bili redundantni serveri metadata kontroleri, instalirani da rade u failover modu. Iznad njih je МАЦОЛА kontroler i dva Rack kućišta sa diskovima, a na samom vrhu je optički switch. Zanimljivo je da je i tada optički switch koji nam je trebao bio na listi opreme kojoj navodno nije bio dozvoljen izvoz u Srbiju zbog brzina trasfera podataka koje je mogao da postigne i mogućnosti upotrebe u vojnim sistemima. O toj zabrani nas je obavestila firma iz Nemačke sa kojom smo sarađivali i preko koje smo switch poručili i nisu hteli više uopšte da pričaju sa nama na tu temu. Ništa nisu vredela naša uveravanja da je rat gotov i da to mora da je greška, nismo mogli da od njih uvezemo switch u Srbiju, za paradoksalno nemačku firmu kao krajnjeg korisnika.

Problem smo rešili tako što smo kontaktirali proizvođača switcha koji se nalazio u Americi – USA, oni su nam odmah poslali switch, stigao je za dva dana i bez problema smo ga uvezli, Zanimljivo je napomenuti da u isto vreme Avid u sistemu za istu namenu, radi na i tada sporoj gigabitnoj ethernet mreži sa proksi fajlovima. Mi smo u tom periodu bili i bukvalno svetlosnu godinu ispred njih

Posle ove pobede, stvari su se odvijale lakše, ali i dalje se lokalne firme nisu lako odlučivale za naš sistem. Finansijski lom širom planete 2008. godine nas je zatekao u periodu najveće ekspanzije МАЦОЛЕ na tržištu. To je stvarno bila jeziva godina, sve ostale srpske firme koje su se bavile pretežno ili isključivo distribucijom Apple opreme su neke polako a neke i brzo otišle u bankrot. Našu firmu je spasila МАЦОЛА, bez МАЦОЛЕ sigurno ne bi preživeli 2008. Ta godina je karakteristična i po tome što je u Srbiju stigla iz Bejruta MIDIS grupa sa svojim lancem prodavnica Apple proizvoda iStyle.

Sledeći veliki klijent nam je bila “TV B92” koja i danas radi na našem МАЦОЛА sistemu.

Nivo složenosti sistema je u ovom projektu drastično podignut. Centralna МАЦОЛА na TV B92 ima čak 42 klijenta. Sa centralne МАЦОЛЕ se emituju svi prilozi za vesti za koje je karakteristično bilo da su u vreme instaliranja sistema trajale čak sat vremena. Stare Mac Pro računare su zamenili Mac Mini računari kao serveri, metadata kontroleri, a emitovanje priloga za vesti smo kontrolisali takođe sa Mac Mini računara i fantastičnog softvera koga su napisale naše kolege iz Beča. Sve kritične tačke sistema su višestruko redundantne. Cena redundantnosti je cena Mac Mini računara pa koliko puta vam treba redundantnost, toliko puta kupite Mac Mini što ni jedna konkurentska firma na tržištu ne može. Redundantnost se može povećavati beskonačno.

Na slici se vide dva Mac Mini računara u Sonnet 2U reku RACKMAC MINI. Mac Mini računari su metadata kontroleri. Ispod je МАЦОЛА kontroler.

Za snimanje programa se koristi Tools On Air softver  instaliran na dva Mac Pro računara koji se vide na slici, iznad njih su ATTO optički switchevi, a ispod SONNET PCI ekspanziona kućišta za Mac Pro računare koji nisu imali PCI slotove.

МАЦОЛА je našeg inženjera elektrotehnike i vlasnika Popa 2008. godine odvela u Cupertino na najčuveniju Apple adresu “I Infinite Loop”. Tada se našem timu, zahvaljujući opet МАЦОЛИ, pridružio i programer specijalizovan za razvoj driver softvera za diskove pod Mac OS-om George Rath koji je prethodno bio zaposlen i radio prvo za Quantum a zatim i za Apple na istoj gore pomenutoj adresi u Cupertino-u gde se i nastanio sa svojom brojnom porodicom.

George je glavni krivac što Pop tada nije iskoristio priliku za sastanak pet minuta sa Steve Jobsom za koji je bio najavljen. George, kada je saznao za tu mogućnost, bio je užasnut idejom. Ubeđivao je Popa da je to totalno luda ideja, da se sa Jobsom niko ne sastaje jer je to u 99% slušajeva disaster sa teškim posledicama. Pop je pokušao da mu objasni da mu to nije bitno jer onih 1% je za njega sasvim OK, uostalom zar nismo pobedili u ratu 9 godina ranije 😉 George ga je ubedio da situacija nije za zajebanciju, da on George kao američki državljanin može realno da nadrlja ako se Pop ne svidi Jobsu, a što je jako verovatno i kada Jobs utvrdi ko sve radi za Popovu firmu, George više nikada neće moći da dobije posao u svojoj struci kao programer na teritoriji Amerike , a to znači glad za njega, njegovo troje dece i ženu. To je bio kraj Popovih pet minuta sa Jobsom. Steve Jobs je inače važio za čoveka bez empatije i jako teškog za komunikaciju. Pop, kasnije kada je saznao da je Jobs teško bolestan i da je to bila praktično poslednja prilika, Georgu nikada nije oprostio njegovu paranoju.

Te godine se desila jako važna stvar, u vezi МАЦОЛЕ. Jedna od prvih firmi koje su počele u Americi sa proizvodnjom RAID sistema JMR  je posle prezentacije МАЦОЛА rešenja u njihovoj fabrici u Los Angelesu ponudila da proizvodi МАЦОЛА hardver u zamenu za softver koji bi mi radili za njih za Mac OS platformu jer su oni do tada pretežno radili na Unix i Linux softverskom okruženju. Uverili smo se da je njihov hardver neuništiv, pravljen po vojnim standardima za ekstremno teške uslove rada. Naš sistem na “TV B92” besprekorno radi i danas posle višegodišnje eksploatacije u režimu 24/7 pod maksimalnim opterećenjem.

Vladika Petar II Petrović Njegoš je rekao “Čašu meda jošt niko ne popi što je čašom žuči ne zagrči, čaša žuči ište čašu meda, smiješane najlakše se piju” na žalost i tu čašu žuči smo morali da popijemo odmah tu u Cupertinou. Kontaktirali smo Rolanda Wooda Senior Partnership Managera Worldwide DEVELOPER RELATIONS, da tražimo source code za HDD RAID Apple driver kako bi još  podigli performanse pod Mac OSom, i Roland nam je dao punu podršku. Na žalost taj zahtev nije dobro prošao, na sastanku tim povodom upriličenom developer Larry Barras koji je u tom momentu aminovao i pisao sve drivere za diskove i RAIDove za Mac OS je izjavio da ukoliko “Srbima” daju source code oni će biti u stanju da naprave virus koji će izbrisati sve diskove u Apple računarima na celoj planeti. Pop nije mogao da zamisli taj nivo destrukcije i uopšte nije očekivao takvu reakciju (na pamet mu nije pala). Pop je Larryja želeo što pre da zaboravi, bili smo potpuno nemoćni. Sve to se dešavalo u aprilu 2008. Godine. Larry Barras je u septembru iste godine morao da napusti Apple, bilo je očigledno da je on tip koji pravi štetu ali nama to ništa nije pomoglo. Source code nismo dobili i od tada je МАЦОЛА driver ”zaobilazio ” Apple driver  i radio i dalje višestruko brže od XRAID drivera.

U ovoj našoj skraćenoj istoriji pominjemo samo poslove koji su bili neka vrsta prekretnice u našem radu, kada bi pomenuli sve poslove trebao bi nam roman, a roman više nije popularan format, zato skraćena priča samo sa ključnim tačkama.

Posle niza godina i instalacija pretežno stranim firmama došla je 2018. godina. Naša nacionalna televizija RTS je raspisala tender za produkcijski sistem. Namera im je bila da zamene stari, već pogađate, Avid koji je mogao da radi samo do SD video formata, a današnje vreme zahteva sistem koji može da radi bar 4K rezoluciju a poželjno je i da podržava veću rezoluciju.

Naš sistem je mogao da radi 4K još 2006. godine, a tada to još nikome nije trebalo 😉 Te godine 2018. МАЦОЛА je punila 13 godina tokom kojih se puno toga desilo. Po pravilu kada se desi tehnološki proboj, potrebno je dve do tri godine da vas svi stignu ako ste statični. Mi smo uvek bili dobri za proboj koji ima faktor iznenađenja ali smo pokazali i da uspevamo da se održimo.

Obično firme iz Kine, Koreje sa Tajvana pristignu po performansama i ceni sve što ste napravili, dobar primer za to je iPhone koji nam je svima stalno pred očima i koji se pojavio godinu dana posle naše МАЦОЛЕ.

Kada su cene RAID rešenja u Kini počele drastično da padaju Pop je razgovarao sa vlasnikom firme JMR Josefom Rabinovitzem sa kojim je dogovorio proizvodnju hardvera i on mu je rekao jednostavnu stvar, ”nemoj obraćati pažnju na proizvode koji nisu za poređenje, naš RAID ima garantni rok od 5 godina, a u stvari sposoban je da radi 20 godina u 24/7 režimu, nije važno što će za 20 godina biti tehnološki zastareo, on će raditi isto tako pouzdano kao prvog dana, to je vojni standard i to je МАЦОЛА standard.

Naše rešenje smo morali da prilagodimo tenderskom zahtevu, bili smo tehnološki superiorni i imali smo čak 58814,15 EUR povoljniju cenu od drugoplasiranog rešenja koje je ponudila firma iz Slovenije, što je na javnim tenderima u našoj zemlji jedan od presudnih kriterijuma. Pobedili smo i po prvi put smo doživeli priznanje u sopstvenoj kući. Popov komentar je bio da svi koji kažu da im nije važna takva lokalna pobeda jer su se već višestruko dokazali na tržištu na kome privatni vlasnici kupuju opremu za koju se ne raspisuju tenderi nego moraš pobediti superiornim rešenjem u svakom pogledu, a cena je najmanje važna, dakle svi ti koji tvrde da im lokalna pobeda nije važna, sa njima verovatno nešto nije u redu.

Novi sistem za metadata kontrolere koristi Mac Mini računare sa thunderbolt 3 interfejsom. Brzina pristupa diskovima je do 10000MB/s a kapacitet se može proširiti do 3584TB koristeći klasične 3,5” diskove od 14TB, napredovalo se. Lako je pobediti u Americi ili Nemačkoj, hajde pobedi ti u Srbiji moj brale.

SHOPPING CART

close